Isključio transpondere

Satelit ‘uhvatio’ iranski tanker Adrian Darya 1 ispred sirijske luke Tartus

Hina

REUTERS

REUTERS

Brod koji je prije nosio ime Grace 1 zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. srpnja pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Europske unije



Iranski tanker Adrian Darya 1, u središtu spora Teherana i zapadnih zemalja, koji je prije nekoliko dana isključio odašiljače, snimljen je uz pomoć satelita ispred sirijske luke, objavila je u subotu američka svemirska tvrtka Maxar Technologies Inc.


Prema satelitskim snimkama te tvrtke tanker je 6. rujna bio vrlo blizu sirijske luke Tartus.


Prema podacima tvrtke koja prati kretanja brodova u svijetu, čini se da je tanker u ponedjeljak isključio transpondere dok je bio u Meditaranu zapadno od Sirije.




Tanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Cipra i Sirije.


Brod koji je prije nosio ime Grace 1 zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. srpnja pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Europske unije.


Dva tjedna kasnije Iran je u odmazdu zaplijenio britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.


Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. kolovoza nakon što je primio jamstva Teherana da brod neće istovariti 2,1 milijuna barela nafte u Siriju.


Stručnjaci su ocijenili kako je vjerojatno da će tanker prebaciti naftu na drugi brod nakon što je Iran objavio da je dogovorio prodaju te nafte.


Washington je upozorio države da ne pomažu u pretovaru nafte jer će to smatrati potporom terorističkoj organizaciji – iranskoj revolucionarnoj gardi.


Američki ministarstvo financija u utorak je stavilo tanker na crnu listu.