Abu Bakr al-Bagdadi

“Sastanke održavao u kombiju s povrćem”. Cure detalji o potrazi i ubojstvu šefa Islamske države

Hina

REUTERS

REUTERS



Nakon dugotrajne potrage za Abu Bakrijem al-Bagdadijem, jedan od glavnih pomoćnika vođe Islamske države otkrio je u veljači 2018. iračkim obavještajnim službama kako je Bagdadi godinama uspijevao pobjeći, kazali su irački dužnosnici.


Al-Bagdadi je znao voditi strateške razgovore sa svojim zapovjednicima u kombijima kojima se prevozilo povrće, otkrio je Ismael al-Ethawi nakon što su ga uhitile turske vlasti i predale Iračanima.


»Ethawi je otkrio vrijednu informaciju koja je pomogla iračkim sigurnosnim agencijama da sastave posljednji dio slagalice Bagdadijevih kretanja i prostora u kojima se skrivao«, rekao je dužnosnik iračke sigurnosne službe.




»Ethawi je otkrio detalje o petorici muškaraca, uključujući njega te pojedinosti o njihovim sastancima s Bagdadijem u Siriji kao i o različitim lokacijama«, rekao je izvor Reutersu.


Lov na Bagdadija bio je frustrirajuć za zapadne i arapske obavještajne agencije koje su godinama pokušavale ući u trag muškarcu koji je nametnuo vladavinu terora diljem Sirije i Iraka te izdavao naredbe za masovne egzekucije i odrubljivanje glava.


Prekretnica


Ethawija su irački obavještajci smatrali jednim od pet glavnih al-Bagdadijevih pomoćnika. Pridružio se al Kaidi 2006., a američke snage uhitile su ga 2008. i zatvorile na četiri godine, navode irački sigurnosni dužnosnici.


Bagdadi je kasnije Ethawiju povjerio ključne uloge poput vjerskog učenja i selekciju zapovjednika Islamske države.


Nakon što je skupina srušena 2017., Ethawi je prebjegao u Siriju sa suprugom Sirijkom.


Prekretnica se dogodila ranije ove godine u vrijeme zajedničke operacije američkih, turskih i iračkih agenata u kojoj su uhvaćeni istaknuti članovi IS-a, četvorica Iračana i Sirijac.»Otkrili su nam gdje su se sastajali s al-Bagdadijem u Siriji pa smo se odlučili koordinirati s CIA-om i povećati prisutnost u tim područjima«, rekao je irački dužnosnik blisko povezan s više sigurnosnih agencija.

»Sredinom 2019. uspjeli smo locirati Idlib kao područje u kojemu se al-Bagdadi selio iz sela u selo sa svojom obitelji i tri bliska pomoćnika«, kaže dužnosnik.


Lokalni neprijatelji


Hayat Tahrir Al-Sham, skupina poznatija kao Fronta al-Nusra koja kontrolira Idlib, pokrenula je vlastitu potragu za al-Bagdadijem pošto je doznala da se on krije u tom području, naveo je zapovjednik džihadista za Idlib.


Fronta al-Nusra i Islamska država vodili su krvave bitke jedna protiv druge u ratu u Siriji.


Al-Nusra je navodno ranije uhitila još jednog Bagdadijeva pomoćnika, Abu Sulejmana al-Khalidija, jednog od trojice muškaraca koji su sjedilu uz Bagdadija u njegovoj posljednjoj video poruci.


Uhićenje Khalidija bilo je »ključ« u potrazi za al-Bagdadijem, rekao je zapovjednik za Idlib.


Al-Bagdadi je možda procijenio da je skrivanje u Idlibu njegova najbolja nada nakon uništenja Islamske države u Iraku i Siriji, rekao je. Vjeruje da je al-Bagdadi u Idlibu bio oko šest mjeseci i da je glavni razlog bilo skrivanje. No, al-Bagdadi je i dalje smatran velikom prijetnjom jer bi njegova prisutnost privukla pristaše u području u kojem Islamska država ima »ćelije spavače«.