Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
17. studenoga 2019.
Zloporaba položaja

Sarkozyju će se suditi zbog korupcije i zloupotrebe položaja

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2018. u 18:22 2018-03-29T18:22:46+02:00

Slučaj je pokrenut nakon što su istražitelji prisluškivali telefone kako bi istražili tvrdnje da je ubijeni libijski čelnik Muammar Gaddafi financirao Sarkozyjevu kampanju, nakon čega su počeli sumnjati da se i on koristio prisluškivanjem u drugom slučaju preko mreže doušnika

PARIZ Bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju sudit će se zbog navodne zloupotrebe položaja kako bi prikrio detalje o nepravilnostima u predizbornoj kampanji 2007., otkrio je u četvrtak izvor upoznat s istragom.

Sarkozyjevi odvjetnici su objavili da će se žaliti na odluku suda o kojoj su prve izvjestile dnevne novine Le Monde.

Slučaj je pokrenut nakon što su istražitelji prisluškivali telefone kako bi istražili tvrdnje da je ubijeni libijski čelnik Muammar Gaddafi financirao Sarkozyjevu kampanju, nakon čega su počeli sumnjati da se i on koristio prisluškivanjem u drugom slučaju preko mreže doušnika.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012. kad ga je porazio socijalist Francois Hollande. Od tada je predmet niza optužbi i istraga zbog navodne korupcije, prevara, pristranosti i nepravilnosti u financiranju kampanje.

Njegovi odvjetnici su ranije isticali da su istražitelji navodnog libijskog financiranja prekoračili svoje ovlasti kako bi pokušali pronaći neke nepravilnosti tijekom razgovora predsjednika između rujna 2013. i ožujka 2014.

Sarkozyja se optužuje da je nudio promaknuće istražitelju u zamjenu za davanje informacija o istrazi oko slučaja da je njegov bivši blagajnik stranke s drugima iskoristio mentalnu slabost najbogatije francuske žene Liliane Bettencourt za dobivanje novca za kampanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.