Černobilska katastrofa

Sarkofag u Černobilu ima “visoku mogućnost kolapsa”

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Kada se sarkofag rastavi, radnici će započeti nevjerojatan zadatak čišćenja radioaktivnog otpada koji se još uvijek nalazi u reaktoru broj četiri.



Nesreća u černobilskoj nuklearnoj elektrani smatra se jednom od najvećih nuklearnih katastrofa u ljudskoj povijesti.


26. travnja 1986. godine, jezgra nuklearnog reaktora u elektrani se otvorila tijekom rutinskog testa sigurnosti, što je poslalo radioaktivni materijal u zrak. Eksplozija i naknadna vatra oslobodila je kontaminaciju koja se proširila diljem Europe. Najveća kontaminacija je zabilježena u reaktoru broj četiri, gdje se nesreća i dogodila.


Sarkofag


Manje od dva mjeseca nakon katastrofe, oko 600 tisuća sovjetskih “čistača” krenula je u akciju izgradnje “sarkofaga”. Riječ je o masivnom pokrivalu koje je izgrađeno oko reaktora da bi zatvorilo radioaktivne materijale poput plutonija, uranija i korijuma (koji nastaje pri taljenju reaktorske jezgre). Proces je mnoge radnike izložio opasnim razinama zračenja, a najmanje je trideset i jedna osoba umrla od bolesti izazvanih radijacijom. 




FOTO/Flickr


FOTO/Flickr



Prekrivanje reaktora je zamišljeno kao čvrsto, oslanjajući se na beton i čelik, ali konstrukcija je napravljena u žurbu. Radnici su se trudili umanjiti štetu bez da se ozlijede, pa su im promaknuli određeni spojevi na “sarkofagu”. Ostavili su otvore na stropu koji su kasnije omogućili prolaz vode, što je dovelo i do korozije. 


Sada, INSIDER prenosi da se čitav sarkofag mora rastaviti prije nego li se sruši. 


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia Commons



Ukrajinska kompanija koja upravlja ovom elektranom (SSE Chernobyl NPP) u izjavi za INSIDER kaže da su “procjene stručnjaka otkrile da sarkofag ima vrlo visoku mogućnost kolapsa”. Kompanija kaže da jedino gravitacija drži strukturu na njezinim nosivim blokovima. 


Rastavljanje sarkofaga


29. srpnja, potpisali su ugovor vrijedan 78 milijuna dolara s građevinskom kompanijom koja će rastaviti sarkofag do 2023. godine. Radnici će morati pojačati sarkofag dok se njegovi dijelovi budu rastavljali, uz pomoć robotskih dizalica. Dijelovi će se zatim očistiti i poslati na mjesto reciklaže ili uklanjanja. 


“Uklanjanje svakog elementa će povećati rizik kolapsa, što bi moglo prouzročiti ispuštanje većih količina radioaktivnih materijala”, prenosi INSIDER. 


Radijacija koja bi mogla izaći, vjerojatno neće stići do atmosfere. Tijekom proteklih devet godina, radnici su radili na oklopu teškom 32 tisuće tona oko samog sarkofaga. Dijelovi su sastavljeni u Italiji, a zatim dostavljeni na gradilište pomoću 18 brodova i dvije i pol tisuće kamiona. 


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia Commons



Najveći objekt kojeg su pomaknuli ljudi


Kompletirani oklop (struktura “New Safe Confinement”) dovedena je na lokaciju 2016. godine. U tom je trenutku konstrukcija postala najveći objekt baziran na zemlji kojeg je čovjek ikada pomaknuo. Struktura je javnosti otkrivena u srpnju. Očekuje se da će područje držati na sigurnom sljedećih stotinu godina, što bi radnicima dalo dovoljno vremena da saniraju područje. 


Čišćenje radioaktivnog otpada


Kada se sarkofag rastavi, radnici će započeti nevjerojatan zadatak čišćenja radioaktivnog otpada koji se još uvijek nalazi u reaktoru broj četiri. Proces će uključiti “usisavanje” radioaktivnih čestica i čišćenje “lave” koja se formirala kada su sovjetski radnici u gorući reaktor ubacivali pijesak, olovo i bor.


Očekuje se da će radovi trajati do 2065. godine. Do tada, znanstvenici procjenjuje da će radijacija od nesreće dovesti do više od 40 tisuća slučajeva raka.