Premijer Španjolske

Sanchez ukida izravnu financijsku kontrolu nad Katalonijom: ‘Vratit ćemo stvari u normalu’

Hina

Reuters

Reuters



Španjolska socijalistička vlada odlučila je u petak ukinuti financijsku kontrolu nad Katalonijom, pokušavajući u dijalogu s regionalnom vladom smiriti napetosti zbog proglašenja neovisnosti koje je izazvao političku krizu u zemlji.


Pokret za neovisnot Katalonije, regije sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora, jedan je od najvećih izazova premijera Pedra Sancheza koji je prije tjedan dana preuzeo vlast.


Njegov prethodnik, konzervativac Mariano Rajoy, u listopadu prošle godine uveo je izravnu upravu nad tom autonomnom pokrajinom nakon što je u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasano osnivanje samostalne republike Katalonije. Od tada Madrid kontrolira javne financije pa sva plaćanja katalonske vlade mora odobriti španjolsko ministarstvo financija.




»Želimo vratiti stvari u normalu. S ustavom u jednoj ruci te dijalogom u drugoj nastojat ćemo napraviti napredak«, rekla je Isabel Celaa, glasnogovornica nove španjolske vlade.


U petak je održan prvi sastanak ministara socijalističke stranke koja se nakon 2011. vratila na vlast pošto je prije tjedan dana Rajoyu izglasano nepovjerenje u parlamentu.


Glasnogovornica je rekla kako će se Sanchez vjerojatno prije ljeta sastati s Quimom Torrom, predsjednikom katalonske vlade. Pojedinosti susreta nije navela.Socijalisti nastoje otvoriti dijalog s katalonskom vladom, koja je na dužnost stupila u svibnju. Rajoy je imao oštar stav služeći se ustavom i odbijajući prihvatiti formiranje katalonske vlade s osobama optuženima za pobunu protiv Španjolske.

Torra je zagovornik nezavisnosti i zasad se ne zna što mu Sanchez može ponuditi. Katalonske stranke, pobornice samostalnosti, podržale su Sancheza u izglasavanju nepovjerenja Rajoyu. I stranke iz pokrajine Baskije, koje su ga također podržale, tražile su ukidanje izravne uprave Madrida.


Zadužena Katalonija i dalje će morati dostavljati informacije španjolskom središnjem ministarstvu financija za korištenje državnih fondova, odnosno novca iz središnjeg proračuna.


Torra i dalje istinskim predsjednikom katalonske vlade smatra Carlesa Puigdemonta koji pod optužbom za organiziranje referenduma protivnog ustavu te pobunu čeka u Njemačkoj odluku o izručenju.


Prema španjolskom ustavu referendumi o nezavisnosti pokrajina nisu dopušteni.


Sanchez i njegovi socijalisti su iz oporbe podržali Rajoya prilikom uvođenja direktnog upravljanja Katalonijom. Imenovanjem katalonskog unionističkog političara Josepa Borrella za ministra vanjskih poslova pokazali su da nemaju namjeru promijeniti stajalište.


Sanchez se tijekom parlamentarne rasprave o nepovjerenju Rajoyu obrušio na svog konzervativnog protivnika rekavši kako on ne sluša Katalonce i najavio da će uspostaviti dijalog s njima, no nastavlja se protiviti samostalnosti Katalonije.


Referendum o nezavisnosti Katalonije »apsolutno ne dolazi u obzir«, rekla je Celaa u petak.