Jačanje desnice

Salvinijeva krajnje desna Liga veliki pobjednik izbora u Italiji

Hina

Reuters

Reuters



Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju krajnje desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, pokazali su privremeni rezultati objavljeni rano u ponedjeljak.


Po projekcijama za televiziju RAI, Liga je osvojila 33,8 posto glasova – što je najbolji rezultat ikad ostvaren i gotovo udvostručen onaj od 17,4 posto ostvaren na prošlogodišnjim općim izborima.


Na izborima za Europski parlament 2014. Liga je osvojila 6,2 posto glasova, a na parlamentarnim izborima u Italiji u ožujku prošle godine 17 posto.




»To je nevjerojatni uspjeh da je Liga postala prva stranka u Italiji, nakon što joj se predviđao nestanak prije pet godina«, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u stožeru stranke u Milanu.


Uspjeh Lige vjerojatno će dati poticaj Salviniju da se pokuša nametnuti kao jedan od lidera desnice i euroskeptičnog bloka.


»To je glasanje koje nam dopušta da pokušamo promijeniti Europu«, rekao je Salvini za LA7 televizijski kanal, dodajući da će surađivati s populistima iz Francuske, Mađarske i drugih zemalja u pokušaju da proguraju radikalne reforme.


Salvini je isključio da će se išta promijeniti na nacionalnoj razini nakon povijesno dobrih izbornih rezultata Lige.


Naime, ovim rezultatom on je daleko nadmašio svog saveznika u vladi, Pokret 5 zvijezda, koji je dobio oko 20 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima 2018. dobio 32 posto.


»To ništa ne mijenja u Italiji«, istaknuo je Salvini, govoreći o odnosu snaga u vladi koji je sada prevagnuo u korist Lige, što izaziva brojna nagađanja o preživljavanju aktualne vlade.


»Moji saveznici u vladi su moji prijatelji«, kazao je, dodajući da neće koristiti rezultate za unutarnje obračune ni za izmjenu resora.