Bivši bankar

Sajid Javid, sin pakistanskog vozača, novi britanski ministar unutarnjih poslova

Hina

Sajid Javid / REUTERS

Sajid Javid / REUTERS

Taj je 48-godišnji bivši investicijski bankar i zastupnik iz okruga Bromsgrovea bio je i tajnik za gospodarstvo i kulturu. U parlament je ušao 2010., podržavao je ostanak Britanije u Europskoj uniji, no smatra ga se euroskeptikom



Sajid Javid, bivši investicijski bankar pakistanskog podrijetla, imenovan je novim britanskim ministrom unutarnjih poslova nakon što je Amber Rudd u ponedjeljak podnijela ostavku pod pritiskom kritika oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante, prenosi BBC.


Javid je sin pakistanskog vozača autobusa koji je s obitelji stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a dosad je bio tajnik ministarstva za zajednice, lokalne vlasti i stanovanje.


Taj je 48-godišnji bivši investicijski bankar i zastupnik iz okruga Bromsgrovea bio je i tajnik za gospodarstvo i kulturu. U parlament je ušao 2010., podržavao je ostanak Britanije u Europskoj uniji, no smatra ga se euroskeptikom.




Rudd je podnijela ostavku jer je »nenamjerno dezinformirala« zastupnike onime što je znala o migrantskim kvotama.


Njezin odlazak dolazi nakon dva tjedna skandala oko potomaka takozvane »generacije Windrush«, pozvane u Britaniju kako bi se popunio nedostatak radne snage u razdoblju između 1948. i 1971. godine, koji su nedavno označeni kao ilegalni imigranti.


Javid je tijekom vikenda za Sunday Telegraph rekao da ga je taj slučaj osobno pogodio jer dolazi iz obitelji imigranata.


»To je mogla biti moja majka, moj otac ili ja«, naglasio je novi ministar, piše BBC.