Sukob sila

SVE JE NAPETIJE Rusi uzvratili, sad su optužili Britance da su inscenirali kemijski napad u Siriji

Hina

Reuters

Reuters

»To je groteskno, najobičnija laž i najgora lažna vijest koju je do sada proizvela ruska propagandna mašina«, kazala je britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce



Ruska vojska je u petak objavila da raspolaže »dokazima« koji upućuju na direktno sudjelovanje Velike Britanije u »insceniranju« prošlotjednog kemijskog napada u istočnoj Ghouti, nadomak Damasku.


»Ruska vojska raspolaže dokazima o direktnoj umiješanosti Velike Britanije u toj provokaciji u istočnoj Ghouti«, kazao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov.


On je optužio London da je izvršio pritisak na sirijske Bijele kacige, spasioce koji pružaju pomoć stanovništvu u pobunjeničkim zonama, da »insceniraju tu unaprijed pripremljenu provokaciju«.




Po njegovim riječima, London je borcima Jaish al-Islama naredio da između 3. i 6. travnja pokrenu niz topničkih napada na Damask kako bi izazvali reakciju sirijskih vladinih snaga, a Bijele kacige bi onda to iskoristili za insceniranje te provokacije.


Bijele kacige i nevladina udruga Sirijsko-američko medicinsko društvo tvrde da je u napadu »otrovnim plinom« 7. travnja na Doumu smrtno stradalo više desetaka ljudi. Zapad taj napad pripisuje režimu Bashara al-Assada.


Britanija je odmah odlučno opovrgla te optužbe nazvavši ih »grotesknim«.


»To je groteskno, najobičnija laž i najgora lažna vijest koju je do sada proizvela ruska propagandna mašina«, kazala je britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce.