Rat na pomolu?

SVE JE NAPETIJE Iranci tvrde da su oborili američku špijunsku letjelicu. Trump šalje “Patriote”

Hina

Reuters

Reuters

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država rastu od prošlotjednog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaljev, za koje Washington krivi Teheran



Najnovije raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, uključivat će bojnu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, priopćio je u srijedu Pentagon.


»Sjedinjene Države ne žele sukob s Iranom, ali mi smo raspoređeni i spremni braniti američke snage i interese u regiji«, rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju.


Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država rastu od prošlotjednog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaljev, za koje Washington krivi Teheran.




U intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Trump je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, no nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zaljevu. Rekao je kako su napadi na tankere do sada bili »vrlo slabi«.


SAD je već u Perzijski zaljev poslao udarnu skupinu nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln, bombardere b-52 te amfibijski brod USS Arlington.


Iranska elitna Revolucionarna garda oborila je američki »špijunski« dron u južnoj pokrajini Homozgan, rekla je u četvrtak internetska stranica Sepah News. 


»Oboren je kada je ušao u zračni prostor Irana kod okruga Kouhmobarak na jugu«, dodalo je izvješće.


Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što je predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. zaključeni nuklearni sporazum između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj zemlji te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.


Sjedinjene Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku raspoređujući nosač zrakoplova, bombardere i sustave projektila Patriot.