Neslaganje oko ministra gospodarstva

SUKOB OKO EURA Giuseppe Conte vratio mandat za sastavljanje talijanske vlade, mogući novi izbori

Hina

Reuters

Reuters

Čelnici dviju protusistemskih stranaka koje su pokušavale sastaviti vladu, krajnje desne Lige i Pokreta 5 zvijezda (M5S), optužili su predsjednika Mattarellu za kršenje ustava i traže nove izbore što je prije moguće



RIM Napori za formiranje nove talijanske vlade propali su u nedjelju nakon što je predsjednik države Sergio Mattarella odbio potvrditi euroskeptika za ministra gospodarstva, čime je otvoren put ustavnoj krizi i mogućim novim parlamentarnim izborima.


Čelnici dviju protusistemskih stranaka koje su pokušavale sastaviti vladu, krajnje desne Lige i Pokreta 5 zvijezda (M5S), optužili su predsjednika Mattarellu za kršenje ustava i traže nove izbore što je prije moguće.


Mandatar za sastav nove vlade Giuseppe Conte odustao je od formiranja vlade nakon što je šef države odbio potvrditi 81-godišnjeg ekonomista Paola Savonu, glasnog kritičara eura i Europske unije, za ključno mjesto ministra gospodarstva.




»Složio sam se i prihvatio sva imenovanja, osim onoga za ministra gospodarstva«, kazao je utučeno Mattarella u govoru koji je prenosila televizija.


»Za to sam ministarstvo tražio političku figuru s autoritetom iz koalicijskih stranaka, koja ne slovi kao netko tko bi prešao određeni prag i izazvao izlazak Italije iz eurozone«, dodao je šef države.


Čelnik Lige Matteo Salvini i čelnik M5S Luigi Di Maio bijesno su reagirali, ocijenivši da je predsjednik djelovao izvan ovlasti koje mu dopušta ustav.


Di Maio je optužio Mattarellu za izdaju države i kazao da ga treba opozvati. »Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament«, kazao je Di Maio.


Njegova optužba se odnosi na članak 90 ustava zemlje te bi zastupnici glasali o predsjednikovoj »veleizdaji ili napadu na ustav«. Ako bi relativna većina glasala »za«, ustavni sud bi bio pozvan da odluči o njegovom opozivu.


Čelnik Lige Salvini pozvao je na nove izbore. »U demokraciji, a još uvijek smo u demokraciji, možemo učiniti samo jednu stvar: dopustiti Talijanima da se izjasne«, kazao je Salvini.


Mattarella je kazao da je upućen u zahtjev političkih stranaka za održavanjem prijevremenih izbora. »Razmotrit ću taj zahtjev u sljedećih nekoliko sati i potom ću reagirati«, poručio je Mattarella.


Predsjednik se u ponedjeljak ujutro sastaje s bivšim dužnosnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Carlom Cottarellijem, što je naznaka da bi od njega mogao zatražiti da vodi tehnokratsku vladu. Ukoliko ne dobije potporu parlamenta, ostat će na dužnosti vršitelja dužnosti premijera do izbora koji bi se mogli održati u rujnu ili listopadu.


Nesuđeni ministar Savona ima veliko iskustvo u Talijanskoj narodnoj banci te vladi kao ministar industrije 1993.-94. i lobističkoj grupi Confindustria. Veliki je kritičar eura. U svojoj prvoj izjavi za javnost je kazao da »želi drugačiju Europu, snažniju ali i jednakiju«.