Nakon dva mjeseca ofenzive

STRAH OD HUMANITARNE KATASTROFE Turske snage i saveznici zauzeli kurdsko uporište Afrin

Hina

Reuters

Reuters

Dva turska tenka bila su stacionirana ispred upravne zgrade dok su u blizini odjekivali slavljenički pucnjevi, dodaju reporteri koji su vidjeli i zastave Turske i sirijske revolucije izvješene na više zgrada



Turska vojska i njezini sirijski saveznici zauzeli su u nedjelju čitav Afrin, kurdsko uporište na sjeverozapadu Sirije, gdje je Ankara prije gotovo dva mjeseca počela ofenzivu, izvijestili su novinari France Pressea.


Dva novinara francuske novinske agencije ušla su u nedjelju ujutro u Afrin i vidjela sirijske pobunjeničke borce, saveznike Ankare i turske vojnike u svim gradskim četvrtima gdje su uklanjali mine.


Dva turska tenka bila su stacionirana ispred upravne zgrade dok su u blizini odjekivali slavljenički pucnjevi, dodaju reporteri koji su vidjeli i zastave Turske i sirijske revolucije izvješene na više zgrada.




Novinari France Pressea su također vidjeli desetke civila koji odlaze iz središta grada prestrašeni zbog eksplozija u operaciji razminiranja. Usto, u Afrinu nije bilo nikakvih okršaja dok su reporteri bili ondje.


Afrin je bio glavni cilj ofenzive koju je Turska 20. siječnja povela protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG), skupine koju Ankara naziva terorističkom, ali je važan saveznik Washingtona u borbi s džihadistima u Siriji.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u nedjelju ujutro da je središte Afrina osvojeno. Turska glasila pišu da kurdski borci nisu pružili gotovo nikakav otpor.Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da su pobunjenici srušili u gradu drevni spomenik, smatran simbolom kurdskog otpora i da nije poznata sudbina tisuća civila koji su ostali u gradu.

Gotovo potpuno okruženje Afrina i napredovanje proturskih snaga prouzročilo je ovih dana masovan egzodus civila, potičući strah od nove humanitarne katastrofe u zemlji poharanoj ratom u kojemu je od 2011. izginulo više od 350.000 ljudi a milijuni su raseljeni.