Organizirani kriminal

ŠTETA – PREKO 50 MILIJUNA EURA: Evo kako bande iz Istočne Europe varaju njemački socijalni sustav

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Liberalno-demokratska stranka (FDP) koja je od vlade zatražila službene informacije o ovom slučaju prijevare je zatražila hitne mjere kako bi se spriječila zlouporaba socijalnog sektora.



BERLIN – Kriminalne bande iz Rumunjske i Bugarske su samo prošle godine lažnim navodima njemački sustav socijalne pomoći oštetile za preko 50 milijuna eura, javlja javni servis ARD u četvrtak pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.


Kriminalne bande su u Njemačku organizirano dovodile osobe iz siromašnijih slojeva društva, pri čemu neki mediji spominju nacionalnu skupinu Roma, lažno ih zapošljavale i tada na osnovu toga uzimale pomoć za dugotrajno nezaposlene tzv. Hartz IV uz istodobno lažne podatke o stanovanju i broju članova obitelji.


Mjesečna pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 409 eura ali uz to još treba pridodati i troškove za dječji doplatak i pomoć pri plaćanju stanarine.




Najveći dio slučajeva odnosi se na velika urbana područja poput Ruhrske oblasti. Njemačke vlada je priopćila kako djelatnici državnih ureda za zapošljavanje, preko kojih se vrši obračun i isplata ovih socijalnih davanja, zbog prevelikog obima posla i manjka osoblja, nisu u stanju provjeravati navode tražitelja pomoći što otvara prostora zlouporabi.


Liberalno-demokratska stranka (FDP) koja je od vlade zatražila službene informacije o ovom slučaju prijevare je zatražila hitne mjere kako bi se spriječila zlouporaba socijalnog sektora.


„Povjerenje u pravnu državu ne smije trpjeti zbog propusta u borbi protiv zlouporabe. Mjere protiv zlouporabe su nedostatne“, rekao je Pescal Kober iz FDP-a.


Pravo na financijsku pomoć za dugotrajno nezaposlene imaju njemački državljani. Građani EU-a moraju neko vrijeme biti zaposleni u Njemačkoj kako bi primali ovu pomoć. Kriminalne bande prividno zapošljavaju svoje sugrađane da bi ih nakon kraćeg vremena „otpustile“ i za njih primale socijalnu pomoć.