Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Na rubu sukoba

STANJE SVE NAPETIJE Ukrajinski predsjednik: 'Ovo nije igra, prijeti nam totalni rat s Rusijom'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2018. u 7:02 2018-11-28T07:02:17+01:00

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju »totalnog rata« s Rusijom koja je, po njegovim riječima, »drastično povećala« vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost što vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

»Ne želim da itko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom«, upozorio je u utorak predsjednik Porošenko na trima ukrajinskim televizijskim mrežama.

Po njegovim riječima, broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se »utrostručio« a broj vojnih postrojba se »drastično povećao«.

Ukrajinski predsjednik je usto izvijestio o velikom povećanju broja ruskih ratnih brodova u Azovskom moru i o jačanju ruske vojne nazočnosti na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom državnom teritoriju.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu je zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Rusija je izgred nazvala »provokacijom« a Ukrajina je osudila »čin agresije« Moskve, zatraživši oslobađanje mornara i povratak brodova.

Donald Trump je, povisivši ton prema Vladimiru Putinu, zaprijetio otkazivanjem njihova susreta planiranog krajem tjedna na summitu G20 u Argentini.

Izvješće o situaciji koje mu uskoro trebaju predati njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost bit će »presudno«, rekao je američki predsjednik za Washington Post.

»Možda se neću sastati« s kremaljskim čelnikom, istaknuo je, pošto je Bijela kuća netom bila potvrdila da će se susret održati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.