Sloboda medija

SRBIJA PROTJERUJE BELGIJSKOG NOVINARA Tvrde da predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

»Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju prijetnje, eksplicitne ili implicitne. Neovisni mediji trpe ekonomske posljedice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživjeli, puno novinara i medija pribjegava autocenzuri«, navodi RTBF



Belgijskom novinaru Philippeu Bertinchampsu prijeti izgon iz Srbije odakle izvještava već 10 godina, objavila je u ponedjeljak belgijska radio-televizija na francuskom jeziku (RTBF).


»Dopisniku RTBF-a, Philippeu Bertinchampsu, prijeti izgon iz zemlje u kojoj radi. Prvi put nakon 10 godina, srbijanske vlasti mu odbijaju produljiti vizu. On, po njima, ‘predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti’«, objavio je RTBF na svojoj internetskoj stranici.


RTBF dodaje da se njihovu dopisniku ne zamjera ništa konkretno i kaže da je riječ o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izvještava iz toga područja, a najviše iz Srbije. Osim za RTBF, Bertinchamps izvještava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans. Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavatelj regije, navodi RTBF.




U članku se kaže da Europska komisija u svojim izvješćima već godinama upozorava na probleme u pogledu slobode medija u Srbiji, da je u parlamentu izglasan zakon o medijima koji je u skladu s europskim očekivanjima, ali da se ne provodi.


»Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju prijetnje, eksplicitne ili implicitne. Neovisni mediji trpe ekonomske posljedice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživjeli, puno novinara i medija pribjegava autocenzuri«, navodi RTBF.


»Danas Philippeu Berinchampsu prijeti izgon. Ali, osim njegova slučaja, u pitanju je sloboda medija u Srbiji«, zaključuje RTBF.