Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
WHO

ŠOKANTNI PODACI Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu i toalete, milijunima djece prijete bolesti

Ilustracija Reuters
Ilustracija Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 6:41 2018-08-27T06:41:48+02:00

»Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječjeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju,« dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright

Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milijune djece u opasnost od raznih bolesti, priopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gotovo 900 milijuna djece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta tijekom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

»Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova«, kazao je dr. Rick Johnston iz Svjetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu dodavši kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. No, mnoga su djeca prisiljena riskirati zdravlje kako bi sudjelovala u nastavi, prema izvješću koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utječe na gotovo 570 milijuna djece. Gotovo 20 posto škola uopće nije imalo pitku vodu. Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovica nije imala odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Subsaharskoj Africi, Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji.

»Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječjeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju,« dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Wainwright.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

»S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge«, rekao je Johnston.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.