Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Šef diplomacije nediplomatski

SLOVENSKA VLADA ODBILA ERJAVCA Danas je predložio da se u Savudrijskoj vali postave - bove

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2017. u 19:58 2017-10-05T19:58:27+02:00

Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije

Slovenska vlada u četvrtak se upoznala s prikazom granice s Hrvatskom temeljem presude arbitražnog suda, ali je neće provesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu, rekao je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodajući da je on predlagao da se u Savudrijskoj vali postave bove prema arbitraži iako je Hrvatska ne priznaje.

Kako je Erjavec nakon sjednice vlade rekao za televizijsku postaju A-kanal, zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.

Osim sa zakonskim pripremama za provedbu, vlada premijera Cerara informirala se i o prijevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom, najavio je Erjavec.

Na zatvorenoj sjednici zastupnicima će biti ptredstavljena »vizualizacija arbitražne odluke«, te prijevod arbitražne presude, kako bi se sa svime mogli dobro upoznati prije nego podrže zakone za pripremu provedbe arbitraže.

»Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele sudjelovati«, kazao je Erjavec, dodavši da »Hrvati ne poštuju dogovore« nego da imaju otvorena granična pitanja osim sa Slovenijom još i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Erjavec je rekao da u vladi postoje »dvije linije« u odnosima s Hrvatskom, te da je prevladala premijerova koja se zalaže za umjereniji pristup iako inzistira na provedbi arbitraže.

Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije, jer su u dijelu arbitražne presude granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

No, to nije prihvaćeno, kazao je slovenski ministar, te pojasnio da će se u provedbu presude ići istovremenu na moru i kopnu.

On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.