Izbori u Sloveniji

SLOVENCI SUTRA BIRAJU Najveće šanse za pobjedu Janši, u parlament se vraća i Zmago Jelinčić?

Hina

Reuters

Reuters

Analitičari, međutim, napominju da je Janšin koalicijski potencijal relativno slab jer je ovisi od rezultatu demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Slovenske pučke stranke (SLS) koja će imati problema s ulaskom parlament



Slovenci u nedjelju osmi put izlaze na parlamentarne izbore otkako žive u samostalnoj državi. Bira se 90 zastupnika Državnog zbora, a u anketama najbolje stoji Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.


Predizborne ankete pokazuju da je oko 1,7 milijuna birača nezadovoljno četverogodišnjim mandatom lijeve koalicije koju je vodio premijer Miro Cerar.


Iako im je uspjelo smanjiti nezaposlenost i stabilizirati javne financije, uglađenom pravniku Ceraru i njegovim koalicijskim partnerima, čelniku socijaldemokrata (SD) Dejanu Židanu i stranke umirovljenika (DESUS) Karlu Erjavcu birači zamjeraju izostanak rasta plaća i mirovina i neprovođenje obećanih reformi.




Sve predizborne ankete, pa i one objavljene u petak nekoliko sati prije početka izborne šutnje, pokazuju da će relativnu većinu i najviše mandata u parlamentu dobiti Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, čime se otvara mogućnost za formiranje vlade desnog centra.


Analitičari, međutim, napominju da je Janšin koalicijski potencijal relativno slab jer je ovisi od rezultatu demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Slovenske pučke stranke (SLS) koja će imati problema s ulaskom parlament.


Razmrvljenost političke scene


Prema anketi agencije Mediana, Janšinu stranku podržava 16,3 posto birača, a kad se tome pribroje neodlučni glasovi njegovi bi kandidati mogli osvojiti skoro četvrtinu zastupničkih manadata u parlamentu.


Na drugom mjestu po trenutnoj potpori birača je Lista Marjana Šarca (LMŠ) sa 7,6 posto ispitanih, koja se smatra velikom političkom nepoznanicom iako analitičari smatraju da je kompatibilnija sa strankama ljevice.


Na trećem mjestu, po anketi Mediane, našla se Ljevica (L) Luke Meseca kojoj se priklonilo 6,8 posto ispitanika i koja je tako zadnjih dana preskočila socijaldemokrate (SD) koji su na 5,5 posto.


Stranka modernog centra (SMC) aktualnog premijera Mire Cerara ima potporu od 4,8 posto, dok po 4,7 posto imaju DESUS i NSI.


Prema ispitivanju Mediane, u parlament bi se nakon višegodišnje pauze mogla vratiti Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča jer trenutno ima 3,9 posto potore.


Izborni prag u Sloveniji je četiri posto.


SLS, kao mogući važan Janšin koalicijski partner, tek je na 2,1 posto.


Orban financirao Janšu?


Jedna od važnijih tema u predizbornoj kampanji bila je transparentnost poslovanja političkih stranaka, nakon što su mediji prenijeli da je Janšina stranka svoju kampanju financirala i sredstvima koje su u njoj bliske medije investirali poduzetnici iz Mađarske, koji su, pak, bliski mađarskome premijeru Viktoru Orbanu, a to se odrazilo i u snažnu »protumigrantsku« retoriku stranke koju ljevica optužuje za »desni radikalizam« i širenje netolerancije.


Janša je u zadnjim izjavama prije izborne šutnje negirao navode o netransparentnosti svoje kampanje, te aferu pripisao političkim protivnicima.Ponovio je da ilegalne migracije smatra velikom opasnošću za Europu, te rekao kako ne bi dopustio da Slovenija »koja čuva šengensku granicu« ponovo postane žrtva migracijskog vala, kako se to dogodilo prije tri godine.

Odnosi s Hrvatskom ovaj put u Sloveniji nisu bili u prvom planu izborne kampanje, kako se to znalo događati ranije, prvenstveno zbog načelnog sporazuma Cerara s parlamentarnim strankama da se za reakcije oko tužbe za neprovedbu arbitražnog sporazuma pričeka reakcija Europske komisija koja se očekuje sredinom ovog mjeseca, a oštriju retoriku u vezi s »hrvatskim« pitanjima u kampanji su isticale samo manje neparlamentarne stranke poput SNS-a i SLS-a.


Parlamentarni izbori u Sloveniji započet će u nedjelju u 7 sati i trajati do 19, kada će se objaviti rezultati izlaznih anketa koji bi mogli naslutiti konačnog pobjednika i koalicijske potencijale. Prvi službeni rezultati očekuju se već tijekom večeri.


Državno izborno povjerenstvo izvješće o službenim rezultatzima izbora predat će 15. lipnja predsjendiku države, dok se prva konstitutivna sjednica novog parlamenta očekuje 22. ili 23. lipnja.