Povratak

SAD vraća prvog srednjoameričkog tražitelja azila u Meksiko

Hina

Reuters

Reuters

Ne očekuje se da će SAD poslati još kojeg srednjoameričkog migranta u Meksiko u utorak, rekao je meksički dužnosnik za imigraciju koji je želio ostati neimenovan



Vlasti SAD-a poslale su prvog tražitelja azila iz Srednje Amerike nazad u Meksiko preko graničnog prijelaza u Tijuani u utorak, u sklopu postrožavanja imigrantske politike vlade predsjednika Donalda Trumpa, objavile su meksičke vlasti.


Povratak muškarca iz Hondurasa izveden je u skladu s novim protokolima za migrante (MPP), nove američke migrantske politike u sklopu koje će SAD vratiti nemeksičke migrante koji prijeđu američku južnu granicu nazad u Meksiko dok se njihovi zahtjevi za azilom rješavaju na američkim imigracijskim sudovima.


Ne očekuje se da će SAD poslati još kojeg srednjoameričkog migranta u Meksiko u utorak, rekao je meksički dužnosnik za imigraciju koji je želio ostati neimenovan.




Glasnogovornica američkog ministarstva za domovinsku sigurnost potvrdila je ranije tijekom dana da će SAD u utorak početi vraćati migrante u Meksiko.


Meksičko ministarstvo unutarnjih poslova identificiralo je honduraškog migranta kao Carlosa Gomeza, 55, koji je ušao u Meksiko prošle godine i dobio humanitarnu vizu da ostane u Meksiku do studenoga prošle godine.


Tražiteljima azila ranije je bilo zajamčeno pravo da ostanu u SAD-u dok imigracijski sudac ne odluči o njihovim slučajevima, no s obzirom na više od 800.000 slučajeva takvi postupci mogu trajati godinama.


Američke vlasti očekuju da bi mogle vraćati 20 ljudi na dan preko meksičke granice u Tijuani i postupno vraćati preko drugih legalnih točki ulaska, reklo je ministarstvo vanjskih poslova.


Svrha američke politike jest ograničiti sve veći broj obitelji uglavnom iz Srednje Amerike koje traže azil tvrdeći da se boje povratka kući zbog prijetnji nasiljem.


Administracija predsjednika Trumpa smatra da mnoge takve tvrdnje nisu istinite.