Sastanak u Washingtonu

SAD spreman pomoći Sjevernoj Koreji ako prihvati ‘brzu denuklearizaciju’

Hina

Reuters

Reuters

Američki državni tajnik i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha u Washingtonu su opetovali svoj zahtjev za »potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Korejskog poluotoka) koja će biti podložna provjeri«



WASHINGTON Sjedinjene Države su »spremne« pomoći sjevernokorejskom gospodarstvu i pružiti »jamstva« Kim Jong-unu ako Pyongyang donese »odvažne mjere« za »brzu i potpunu denuklearizaciju«, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo.


Američki državni tajnik i njegova južnokorejska kolegica Kang Kyung-wha u Washingtonu su opetovali svoj zahtjev za »potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Korejskog poluotoka) koja će biti podložna provjeri«. »Mislim da postoji puna suglasnost o tome što je krajnji cilj«, istaknuo je Pompeo koji se ovih dana vratio iz Sjeverne Koreje gdje se sastao sa sjevernokorejskim čelnikom kako bi pripremio njegov summit s Trumpom 12. lipnja.


»Ako Sjeverna Koreja poduzme odvažne mjere za brzu denuklearizaciju, SAD je spreman surađivati s njom kako bi postigla isti stupanj razvoja kao i njezini južnokorejski prijatelji«, rekao je.Dodao je da je s Kim Jong-unom razgovarao o »složenim problemima, o izazovima i strateškim odlukama« koje će ovaj »morati donijeti ako je spreman na potpunu denuklearizaciju, u zamjenu za jamstva koja mu možemo dati«.

Južnokorejska ministrica vanjskih poslova je pak izjavila da nipošto ne treba početi s ukidanjem oštrih sankcija Sjevernoj Koreji prije nego ona donese »konkretnije, vidljive i nužne mjere« za zatvaranje nuklearnog programa.




Još je rekla da nema »nikakvih razlika« u stajalištima Washingtona i Seula prije susreta Donalda Trumpa i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina 22. svibnja u Bijeloj kući i sumita Trumpa i Kima 12. lipnja u Singapuru.