Usvojena rezolucija

SAD odbacio poziv UN-a na dostupnost sigurnog pobačaja

Hina

Reuters

Reuters



Sjedinjene Države odbacile su u četvrtak rezoluciju UN-ovog Vijeća za ljudska prava o nasilju nad ženama jer poziva na dostupnost sigurnog pobačaja za sve žene u zemljama u kojima je legalan.


Administracija predsjednika Donalda Trumpa priopćila je prošli mjesec da će jako proširiti opseg politike blokiranja američke pomoći međunarodnim nevladinim organizacijama koje izvode pobačaje ili pružaju informacije o pobačajima.


Nakon što je konsenzusom usvojena rezolucija iz Kanade o zaustavljanju nasilja nad ženama, američki prvi tajnik pri UN-u u Ženevi Jason Mack izjavio je da se SAD »mora distancirati od konsenzusa« posebice zbog stavke o dostupnosti sigurnog pobačaja.


»Mi ne priznajemo pobačaj kao način planiranja obitelji niti podupiremo pobačaj u potpomaganju reproduktivnog zdravlja«, kazao je Mack.Unatoč odbijanju poziva na dostupnost pobačaja, američko izaslanstvo je priopćilo da SAD »snažno podržava duh ove rezolucije i pridružuje se drugim članicama Vijeća u osuđivanju svih činova nasilja nad ženama i djevojčicama«.