Kažu da ih vrijeđa

Rusko ministarstvo kulture otkazalo prikazivanje komedije o Staljinu. Podsjeća li vas ova priča na nešto?

Hina

Filmski radnici, zastupnici i političari u Rusiji koji su u ponedjeljak pogledali film u ministarstvu kulture, potpisali su apel upućen ministru Vladimiru Medinskom tražeći zabranu prikazivanja komedije koja je »udar na ruske državne simbole«



Rusko ministarstvo kulture otkazalo je u utorak prikazivanje francusko-britanske komedije »Staljinova smrt« koja je u ruska kina trebala doći u četvrtak i koju su ruski filmski radnici i političari ocijenili uvredljivom i »propagandnom«.


»Dozvola za distribuciju filma »Staljinova smrt« je povučena«, rekla je za AFP glasnogovornica odjela za film pri ministarstvu.


Film Armanda Ianuccija koji se u četvrtak trebao početi prikazivati u Rusiji i koji je bio zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, na komičan način priča o borbi Staljinovih najbližih suradnika za vlast nakon njegove smrti 1953.




Filmski radnici, zastupnici i političari u Rusiji koji su u ponedjeljak pogledali film u ministarstvu kulture, potpisali su apel upućen ministru Vladimiru Medinskom tražeći zabranu prikazivanja komedije koja je »udar na ruske državne simbole«.


»Zahtijevamo da provedete dodatno sudsko vještačenje i u međuvremenu povučete dozvolu za prikazivanje filma«, piše dvadesetak ruskih uglednika, među kojima redatelj Nikita Mihalkov i kći sovjetskog generala Georgija Žukova, Era Žukova.


Medinski je ocijenio da se film može tumačiti kao »uvredljivo ismijavanje sovjetske prošlosti, zemlje koja je pobijedila fašizam, sovjetske vojske i običnih ljudi, pa i žrtava staljinizma«.


Otkazivanje početka prikazivanja filma nije »cenzura«, rekao je ruskim novinarima.


Kritiziran je i izbor vremena izlaska filma, samo tjedan dana prije proslave 75. obljetnice sovjetske pobjede u Staljingradu nad nacističkom Njemačkom.


Potpisnici peticije objavljene na mrežnoj stranici ministarstva, drže da je taj »propagandni film (…) uvreda za sve koji su poginuli i koji su preživjeli« Staljingradsku bitku.


»Ne samo Staljin, nego i svi njegovi maršali, pa i Žukov, prikazani su kao slaboumnici, iako su pobijedili u ratu«, rekao je za AFP jedan od potpisnika, Pavel Požigajlo, član savjetodavnog vijeća ministarstva kulture.


»Ovakvi filmovi jednostavno ne bi trebali dolaziti u Rusiju a oni koji kupuju slične filmove ne bi trebali raditi u našoj zemlji«, istaknuo je drugi potpisnik, Nikita Mihalkov, nakon gledanja filma, pokazuju snimke portala Komsomolske Pravde.


Nikita Mihalkov je autor filma o staljinizmu »Varljivo sunce« za koji je 1994. dobio Veliku nagradu ocjenjivačkog suda u Cannesu za najbolji strani film.