Odgovor Amerikancima

Ruski senatori prihvatili zakon koji omogućuje da se inozemna glasila proglase “stranim agentima”

Hina

Tekst koji je Duma (donji dom) jednoglasno prihvatila prošlog tjedna i koji još treba potpisati predsjednik Vladimir Putin, omogućuje da se sva međunarodna glasila koja djeluju u Rusiji svrstaju pod taj sporni naziv po odluci ministarstva pravosuđa



 Ruski senatori su u srijedu prihvatili zakon koji omogućuje da se inozemna glasila proglase “stranim agentima”, reagirajući na odluku Sjedinjenih Država po kojoj se ruska mreža RT mora tako registrirati u toj zemlji.


Tijekom glasovanja u srijedu ujutro u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, za tekst su glasovala 154 senatora, a samo je jedan bio suzdržan, izvijestila je ruska agencija TASS.


Tekst koji je Duma (donji dom) jednoglasno prihvatila prošlog tjedna i koji još treba potpisati predsjednik Vladimir Putin, omogućuje da se sva međunarodna glasila koja djeluju u Rusiji svrstaju pod taj sporni naziv po odluci ministarstva pravosuđa.




Taj se zakon smatra ruskim odgovorom na američku odluku da rusku državnu mrežu RT registrira kao “stranog agenta”.


Radijske postaje Glas Amerike i Radio slobodna Europa/Radio slobode koje financira američki Kongres, prvi su koje je Moskva upozorila bi ih uskoro mogla registrirati pod takvim nazivom.


Ovim se tekstom i na medije primjenjuje zakon iz 2012. koji se dosad odnosio samo na nevladine organizacije.


Zakon su oštro kritizirale nevladine organizacije Human Rights Watch i Amnesty International.