Iskazali interes

Ruski Rosatom želi biti strateški ulagač u projekt gradnje nuklearne elektrane u Bugarskoj

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MOSKVA Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom objavila je u ponedjeljak da je iskazala interes za status strateškog ulagača u projektu gradnje nuklearne elektrane u Bugarskoj.


Bugarska traži strateškog ulagača za oživljeni projekt nuklearke u Beleneu na Dunavu, za kojeg se procjenjuje da će stajati najmanje 10 milijardi eura.


Sofija je otkazala projekt 2012. godine budući da nije uspjela pronaći investitore. Dodatni je razlog bio pritisak Sjedinjenih Država i Europske unije da ograniči energetsku ovisnost o Rusiji s kojom je ugovorila izgradnju elektrane.




Informacija o odabiru strateškog investitora objavljena je krajem svibnja u službenom biltenu Europske unije a postupak će biti zaključen u roku od 12 mjeseci od datuma objave, navodi ruska novinska agencija TASS.


Rok za podnošenje pisma namjere zainteresiranih ulagača u projekt istječe tokom dana.


U Rosatomu nisu željeli navesti pojedinosti o svom pismu namjere.


“Državna tvrtka Rosatom predstavila je zahtjev za sudjelovanjem u postupku odabira strateškog investitora u projekt Belene NPP (Bugarska), objavljenom 22. svibnja 2019.”, citira TASS priopćenje ruske tvrtke.


“Bugarska Nacionalna elektroenergetska tvrtka (NEK) prihvatila je pismo namjere”, stoji u priopćenju Rosatoma prema navodima agencije TASS.