Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Američko ministarstvo financija

Rusiji nove sankcije SAD-a i EU-a zbog Ukrajine

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2019. u 19:28 2019-03-15T19:28:26+01:00

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine

WASHINGTON Sjedinjene Države su u petak u dogovoru s Europskom unijom, Australijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim čelnicima zbog »nastavka agresije u Ukrajini«, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcijama se zamrzava imovina tih čelnika i zabranjuje se trgovanje s njima.

»Otkad je Rusija počela svoju agresivnu kampanju protiv Ukrajine« i okupaciju Krimskog poluotoka, »pokazali smo zajedno s prekoatlantskim partnerima odlučno protivljenje nezakonitom djelovanju Rusije, pa i njezinu napadu u Kerčkim vratima«, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

»Pozivamo Rusiju da Ukrajini vrati zaplijenjene brodove i zatočene članove posade (...) te da poštuje suverenitet i cjelovitost ukrajinskog teritorija«, dodaje State Department.

Sankcije su uperene protiv četvero ruskih čelnika državne graničarske službe i obalne straže koji su u studenom 2018. sudjelovali u napadu na tri ukrajinska broda blizu Krima, navodi ministarstvo.

Dvadeset četiri ukrajinska mornara su »i dalje nezakonito zatvorena«, dodaje američka administracija.

Rusiju usto optužuju da nastavlja »okupaciju Krima a Kremlj je usto podupirao nezakonite izbore koje su ukrajinski separatisti proveli 11. studenog 2018.«, dodaje američko ministarstvo financija.

SAD je sankcionirao i dvojicu ukrajinskih separatista koji su sudjelovali u organiziranju tih izbora, Alekseja Najdenka i Vladimira Visockog kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD-u a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje s njima.

Na toj crnoj listi koju je izradio Washington je i osam ruskih tvrtki, među kojima šest vojnih skupina koje su djelovale na Krimu.

Pod kaznom su i dva brodogradilišta, Zelenodoljsk, najveće rusko brodogradilište, proizvođač hidroakustične opreme Okeanpribor, tvornica dizelskih motora za rusku mornaricu Zvezda i proizvođač elektroničkih dijelova za rusku vojsku Fiolent.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze