Poruka iz Moskve

Rusija upozorava SAD: Ne petljajte se u naše odnose sa Srbijom

Hina

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: REUTERS

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto: REUTERS

Ne možete sjediti na dve stolice, naročito ako su tako daleko«, poručio je Yee tijekom Srpskog ekonomskog summita u Beogradu



Izjava visokog američkog dužnosnika Hoyta Briana Yeea u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU ne mogu »sjediti na dvije stolice« već treći dan izaziva veliku pozornost beogradskih medija, a u međuvremenu se oglasilo i rusko ministarstvo vanjskih poslova porukom kako se Amerika ne bi trebala miješati u suradnju Srbije i Rusije.


Zamjenik pomoc´nika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee izjavio je u ponedjeljak da »zemlje koje žele ući u EU moraju jasno pokazati tu odluku«.


«Ne možete sjediti na dve stolice, naročito ako su tako daleko«, poručio je Yee tijekom Srpskog ekonomskog summita u Beogradu




Yee je također sugerirao da Srbija ne bi trebala dati diplomatski status dužnosnicima rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.


Uslijedila je promptna ocjena srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako je ta poruka »do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak« na Srbiju i njezino pravo da samostalno odlučuje te da to »nije izjava čovjeka koji poštuje Srbiju«.


Vulin je pisanom izjavom medijima reagirao uoči već ranije zakazanog susreta predsjednika Aleksandra Vučića i Hoyta Briana Yeea, ali je poslije tog sastanka dvojice dužnosnika izostalo očitovanje i konkretna poruka srbijanskog šefa države.


«Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma izravan način odgovorio na njegove primjedbe…. Sadržaj odgovora predsjednik Vučić priopćit će idućih dana«, navodi se u sinoćnjem priopćenju iz Vučićeva ureda koje je kasnilo nekoliko sati nakon popodnevnog sastanka dvojice dužnosnika.


U međuvremenu su stigle i reakcije iz Kremlja, a poruka ruskog ministarstva vanjskih poslova je da se SAD ne bi trebale miješati u rusko-srpske odnose.


»Podsjećamo da SAD nije članica EU i vjerojatno zbog toga ne zna da mnoge članice EU u velikom obujmu surađuju s Rusijom na obostrano korisnoj osnovi. Nitko ne bi trebao ometati Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazec´i od svojih nacionalnih interesa«, prenio je ruski portal Sputnjik u Srbiji poruku ruskog ministarstva vanjskih poslova.U prijepore se danas uključio i američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott ocijenivši da je sastanak Yee-Vučić bio »otvoren i pozitivan« te da izjavom o »dvije stolice« američki dužnosnik nije pretjerao, s obzirom da se ne isključuju dobri odnosi s Rusijom, ali i poručuje da Beograd stopostotno mora biti posvećen EU.

«Srbija može imati dobre odnose s Rusijom, ali zemlja koja želi postati članicom EU treba tom cilju biti posvećena i to pokazati«, naglasio je Scott u razgovoru s novinarima u Gospodarskoj komori Srbije.


Zamjenik pomoc´nika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee danas boravi na Kosovu, a beogradski mediji prenose njegovu poruku iz Prištine da će »SAD nastaviti svestrano podržavati Kosovo« te da je «europska perspektiva Kosova i cijele regije prioritet SAD«.