Odbacuje optužbe

Rusija tvrdi da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u Dumi

Hina

Reuters

Reuters



MOSKVA Rusija je objavila u nedjelju da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države.


»Opovrgavamo odlučno tu informaciju«, kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, po riječima koje su prenijele ruske agencije.


»Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane«, dodao je on.




SAD je u nedjelju osudio mogući kemijski napad sirijskih snaga u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred Damaskom gdje je u režimskim napadima poginulo 70 civila u petak i subotu.


Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.


Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje »toksičnom plinu kloru« što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.


»Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice«, napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.