Diplomatski skandal

Rusija od Londona traži objašnjenje: Charlesova usporedba Putina s Hitlerom je neprihvatljiva

Hina

"Smatramo činjenicu da britanska kraljevska obitelj koristi zapadnjačke medije kako bi proširila propagandnu kampanju protiv Rusije u svezi s gorućim pitanjem - situacijom u Ukrajini - neprihvatljivom i nemoralnom", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova



MOSKVA Ruska je vlast danas uputila kritiku princu Charlesu nakon što su mediji prenijeli kako je Vladimira Putina usporedio s Adolfom Hitlerom zbog pripajanja dijela Ukrajine Rusiji, prenosi Reuters. 


“Ako je to doista rekao, tada bez sumnje te riječi neće pozitivno utjecati na budućeg britanskog kralja”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Lukashevich na tiskovnoj konferenciji. 


“Smatramo činjenicu da britanska kraljevska obitelj koristi zapadnjačke medije kako bi proširila propagandnu kampanju protiv Rusije u svezi s gorućim pitanjem – situacijom u Ukrajini – neprihvatljivom i nemoralnom”, rekao je glasnogovornik. 




Kako je sam rekao jedan britanski političar, za članove kraljevske obitelji je bolje da ih se vidi, a ne čuje, dodao je ruski glasnogovornik.


On je ujedno napomenuo da je ruska vlast poslala službenu notu Velikoj Britaniji zatraživši objašnjenje. 


Zamjenik ruskog veleposlanika Aleksander Kramarenko trebao bi se tijekom popodneva sastati s dužnosnicima Foreign Officea i zatražiti službeno objašnjenje, javlja BBC.


Tijekom posjeta Kanadi, 65-godišnji princ je navodno rekao Poljakinji židovskog porijekla Marienne Ferguson, koja je napustila Poljsku u Drugom svjetskom ratu, da “Putin čini gotovo isto što je činio Hitler”, kako je  prenio list Daily Mail. Charlesovu izjavu žena je sama prenijela novinarima. 


Predstavnici kraljevske kuće poručili su da ne komentiraju privatne razgovore. Isto je rekao i premijer David Cameron. Njegov zamjenik Nick Clegg smatra da princ ima slobodu govora, a čelnik oporbe Ed Miliband čak i da »ima pravo«.