Rusija

Rusi glasuju na izborima koji su za uvertiru imali val krvavih prosvjeda

Hina

Reuters

Reuters



Rusi širom zemlje u nedjelju glasaju na općinskim i regionalnim izborima obilježenim valom prosvjeda proteklih tjedana.


Prosvjedi, koncentrirani u glavnome gradu Moskvi, izbili su kad su izborne vlasti odbile nekoliko istaknutih oporbenih političara zbog tehničkih razloga poput nevažećih potpisa.


»Izborno povjerenstvo je utvrdilo da navodno od 6000 potpisa koje sam dobio, 2000 nisu bili važeći, premda to nije istina«, rekao je jedan od tih političara, Aleksander Solovjev, iz prodemokratskog pokreta Otvorena Rusija, za dpa.




Oko 2000 ljudi pritvoreno je za vrijeme prosvjeda tijekom mjesec i pol dana, a brojni oporbeni pristaše optužuju policiju za nasilni pristup.


Video koji kruži internetom pokazuje policiju kako palicama tuče prosvjednike u pritvoru.


Čelnica moskovskih izbornih vlasti rekla je dva dana prije glasanja da ju je u njezinu domu po noći napao uljez elektrošokerom.


Kao predsjednica ruskog središnjeg izbornog povjerenstva, Ella Pamfilova odgovorna je za to što se tim oporbenim kandidatima nije dopustilo natjecanje na moskovskim izborima za gradsko vijeće.


Maskirani napadač ušao je kroz prozor u njezin dom na moskovskom području i napao je »nekoliko puta« elektrošokerom prije nego je pobjegao, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova.


Pamfilova je državnim medijima rekla da joj je u napadu ozlijeđen dio ruke. »Još uvijek me boli«, rekla je u petak popodne u komentarima koje je prenijela televizija Rusija24.