Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 24° 1
25. lipnja 2018.
Bivši ministar vanjskih poslova "dežele"

Rupel: Bili smo im uzor, a danas je Europi zanimljivija Hrvatska nego Slovenija

Dimitrij Rupel / Foto REUTERS
Dimitrij Rupel / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2014. u 13:08 2014-04-27T13:08:02+02:00

Slovenija je vanjskopolitički nazadovala od ulaska u Europsku uniju te su je pretekle države na koje je nekad gledala »s visoka«, kazao je bivši šef diplomacije Dimitrij Rupel

LJUBLJANA Slovenija je vanjskopolitički nazadovala od ulaska u Europsku uniju te su je pretekle države na koje je nekad gledala »s visoka«, kazao je bivši šef diplomacije Dimitrij Rupel i ocijenio da njegovoj zemlji zbog njezine vlastite gluposti Hrvatska ometa izlaz na otvoreno more.

»Slovenija je bila uzor novim članicama i državama nastalima nakon raspada Jugoslavije. Vodili smo OESS i EU, a danas se čini da je Europskoj uniji zanimljivija Hrvatska. Moji nasljednici nisu se bavili strateškim izazovima, pa je takva politika zemlju dovela u slijepu ulicu, što se dobro vidjelo iz stajališta vlade prema ukrajinskoj krizi«, rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Sloveniju su pretekle sve države u srednjoj Europi koje se nisu poput nje bavile ideološkim borbama i bile »neprijateljski« nastrojene prema stranim investicijama, rekao je bivši šef diplomacije.

»Sada i dalje želimo soliti pamet nekadašnjim bratskim narodima, ali naši bi partneri trebale biti zemlje Sredozemlja i Srednje Europe koje bismo mogli povezivati«, rekao je Rupel.

Povod za razgovor za STA jest 10-godišnjica članstva Slovenije u Europskoj uniji. Slovenija je u EU primljena 1. svibnja 2004., u najvećem valu proširenja koje je obuhvatilo 10 država, većinom zemalja istočne i srednje Europe iz nekadašnjeg komunističkog bloka.

»Slovenija je i sredozemna i srednjoeuropska država. Da bi uspješno djelovala, treba joj neometani kontakt s otvorenim morem, pri čemu nas zbog vlastite gluposti ometaju Hrvati. Treba nam i dobra željeznička veza Kopra s Austrijom i Mađarskom, ali nas Talijani pretječu u gradnji prometne infrastrukture«, kazao je Rupel.

Unatoč tome, ocijenio je da bi pozicija Slovenije danas bila lošija da nije postala članicom EU.

»Mnogo više od članstva u EU-u morali bismo se bojati života izvan integracije, za našu korupciju i visoke poreze EU nije kriva. Zaboravili smo, na žalost, kako smo živjeli dok nismo bili u Uniji«, rekao je bivši šef slovenske diplomacije.

Rupel je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka