Jačanje homofobije

Rumunjsku duboko podijelio referendum o zabrani istospolnih brakova

Hina

Reuters

Reuters

»Ako ne budeš glasao, dvojica muškaraca moći će posvojiti tvoje dijete«, upozorava golem plakat u Temišvaru



Florin Buhuceanu dobro zna što su homofobni grafiti i susjedi koji ga ne žele pozdraviti. Ali nikada nije osjetio toliko animoziteta prema homoseksualcima kao prije referenduma na kojem će Rumunji ovoga vikenda odlučiti o tome treba li ustavom zabraniti istospolne brakove.


Gotovo 19 milijuna rumunjskih birača pozvano je da se u dva dana, subotu i nedjelju, izjasne o toj inicijativi koju podržava Rumunjska Pravoslavna Crkva, bogata i utjecajna institucija čiji je patrijarh nedavno cijenio da je referendum »iskaz domoljublja«.


Očekuje se da će pobijediti pobornici zabrane istospolnih brakova i da će se ustavom brak definirati kao »zajednica muškarca i žene«, a ne »supružnika«.




Pravno gledano ništa se neće promijeniti jer rumunjsko zakonodavstvo ionako ne dopušta istospolne brakove. Ali eksplicitna zabrana otežat će, dapače učiniti


nemogućom bilo kakvu buduću promjenu koja bi išla u prilog homoseksualnim parovima, ističu protivnici referenduma.Oni strahuju i od jačanja nazadnjačkog ozračja u zemlji, uz pristanak lijeve vlade čiji demagoški istupi zabrinjavaju aktiviste za zaštitu ljudskih prava.

Podijeljeno društvo


Otkako je odlučeno da će se ići na referendum »društvo se naglo podijelilo«, rekao je Florin Buhuceanu, aktivist rumunjske LGBT zajednice. Rumunjska je depenalizirala homoseksualnost tek početkom 2000-ih.


»S jedne strane postoje ‘časni’ ljudi koji brane obiteljske vrijednosti, a s druge oni koji ‘prijete’ tim vrijednostima i moraju biti kažnjeni«, rekao je 47-godišnji Buhuceanu.


Njegov partner Victor Ciobotaru upozorava na porast »napada na društvenim mrežama«, čak i iz vlastitog iskustva. »Siguran sam da ne bi oklijevali prijeći na djela da se sretnemo.«


Jedina nada protivnika referenduma je da odziv bude tako slab da referendum propadne. Da bi bio valjan, mora se odazvati 30 posto birača.


Vladajući socijaldemokrati i njihovi liberalni saveznici tvrde da su neutralni u pogledu referenduma. No na terenu njihovi zastupnici sudjeluju na misama i skupovima na kojima pravoslavni svećenici vode kampanju za »da«, što ukazuje na povezanost između religije i politike.


»Svjedoci smo sve tješnjeg savezništva između političkih stranaka i Crkve, koja promiče protuliberalne i protueuropske vrijednosti«, rekla je Liliana Popescu, profesorica međunarodnih odnosa sa Sveučilišta u Bukureštu.


Nove mete


U Bacauu, na sjeveroistoku zemlje, Cosmin Olteanu, 18-godišnji homoseksualac, osjeća da ga se želi pretvoriti u »građanina drugog reda«.


»Ako ne budeš glasao, dvojica muškaraca moći će posvojiti tvoje dijete«, upozorava golem plakat u Temišvaru.


Protivnici referenduma strahuju da pritisak neće na tome stati.


»Ako su danas mete homoseksualci, sutra će to biti žene i mladi«, tvrdi Florin Buhuceanu.


Inicijatori referenduma su konzervativci okupljeni u »Koaliciju obitelji« koja tvrdi da je prikupila tri milijuna potpisa za održavanje referenduma.


Aktivisti za ljudska prava sumnjaju da oni, uz potporu Crkve, pripremaju druge inicijative, uključujući ograničenje pristupa spolnom odgoju ili pobačaju.


U takvom ozračju ginekolozi desetak bolnica sada obijaju izvoditi pobačaje pozivajući se na priziv savjesti.


To je osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj je gotovo 10.000 žena umrlo zbog ilegalnih pobačaja nakon što je 1966. diktator Nicolae Ceausescu zabranio sve oblike kontracepcije.


Nekoliko europskih zastupnika žestoko je kritiziralo referendum protiv istospolnih brakova, ocijenivši da nije u skladu s obvezama Rumunjske kada je riječ o ljudskim pravima.


Bukurešt je izložen i europskim kritikama zbog niza reformi koje Bruxelles smatra napadom na pravosuđe.


»Nemojte slijediti primjer Mađarske i Poljske«, čije su vlade optužene da ne poštuju vladavinu prava, poručio je u srijedu liberalni belgijski europarlamentarac Guy Verhofstadt.


Profesorica Popescus smatra da će referendum »samo zapečatiti takvu protuliberalnu orijentaciju«.