Podvig

Riječki kapetan spasio četvero jedriličara i psića na olujnom sjevernom Atlantiku

Portal Novilist.hr

Foto capt. Ivan Veršić, posada MV Sunda

Foto capt. Ivan Veršić, posada MV Sunda

Uslijed svog tog valjanja svi članovi posade i mali francuski buldog spašeni su sa jedrilice bez ozljede. Jedrilica je napuštena, a posada se jučer popodne iskrcala u brazilskoj luci Macapa



Brod MV Sunda grčkog brodara Seastar pod zapovjedništvom riječkog kapetana Ivana Veršića iz olujnog je sjevernog Atlantika spasio četvero jedriličara, čija je jedrilica ostala bez pogona. Osim kapetana Veršića na MV Sunda plove još dvojica hrvatskih časnika, koji su zajedno s filipinskom posadom sudjelovali u spašavanju. To su prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te drugi časnik palube Saša Katavić iz Kaštela.


Akcija spašavanja odigravala se 10. siječnja, kad MV Sunda dobiva obavijest da jedrilica dužine 11.4 metra s četiri člana posade i malim psom francuskim buldogom pluta zbog gubitka pogona i djelomično kormila. Jedrilica je nošena jakim istočnim vjetrovima jačine 6 do 7 bofora i valovima visine četiri metra.


Posada broda MV Sunda odmah je promijenila kurs u pravcu jedrilice.




– Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizualni kontakt s jedrilicom, a cijelu noć ostajemo u blizini u slučaju hitnoće, objašnjava kapetan Veršić.


Sljedećeg jutra zbog lošeg vremena posada je prisiljena pet puta prekidati akciju spašavanja, ali stalno traže najpovoljniji kurs da bi ih zaklanjanjem približili brodu na što sigurniji način. Valovi su i dalje visoki četiri metra.


– Uspijevamo zaustaviti brod dovoljno blizu njih i dobaciti im “Line Throwing App” i polako oko 15.05 sati su nam “alongside” sa desne bande kod štive broj 2. Uspijevamo jedrilicu zadržati desetak minuta, dok se posada nije prebacila na naš brod, opisuje akciju spašavanja kapetan Veršić.


Uslijed svog tog valjanja svi članovi posade i mali francuski buldog spašeni su sa jedrilice bez ozljede. Spašeno je troje francuskih državljana: majka, otac i 16-godišnje dijete, te portugalska državljanka, koja je ujedno bila i skiperica jedrilice. 


Jedrilica je napuštena, a posada se jučer popodne iskrcala u brazilskoj luci Macapa. Brod MV Sunda zatim nastavio putovanje Amazonom uzvodno i trenutno je na iskrcaju u Santaremu.