Beluga špijuni

Ribari otkrili da im brodice prate bijeli kitovi: Norveški stručnjak tvrdi da su to ruski špijuni

Portal Novilist.hr

FOTO/Beluga Whale, Flickr

FOTO/Beluga Whale, Flickr

Stručnjaci tvrde da postoje dokazi koji upućuju na to da Rusi treniraju kitove i tuljane da budu podvodni špijuni. 



Ribari u vodama blizu malog norveškog ribarskog mjesta Inga, prijavili su velikog bijelog beluga kita koji na sebi ima „neobičan remen i uznemirava njihove brodice“, javlja britanski Guardian.


„Stavljajući mreže, primijetili smo kita koji pliva između brodova. Došao je do nas, a onda smo vidjeli da je na sebi imao neku vrstu remena“, kaže ribar Joar Hesten za norveški NRK.


Neobično ponašanje kita, koji je aktivno tražio brodice i pokušavao povući užad s njih, kao i neobičan remen koji bi mogao služiti za nošenje kamere ili oružja, čimbenici su koji su kod ribara probudili sumnju.




Stručnjaci teoretiziraju o tome jesu li životinje prošle „vojne treninge susjednih Rusa.“ Unutar remena, koji je maknut s kita, stajale su riječi „Oprema St. Petersburga“.


Ribar dodaje i da je kit bio pitom i naviknut na društvo ljudi. „Ako ovaj kit stiže iz Rusije – a postoje dobri razlozi za to – onda u igri nisu ruski znanstvenici nego vojska“, rekao je Martin Biuw s Instituta za istraživanja u Norveškoj.


„Znamo da u Rusiji imaju kitove u zatočeništvu te da su neki od njih nedavno pušteni. Često traže naše brodice.“, kaže profesor pomorske biologije Arktičkog Fakulteta u Norveškoj, Audun Rikardsen. Dodaje i da je kontaktirao ruske istraživače koji kažu da je vjerojatno riječ o „ruskoj vojsci u Murmansku“.


Guardian prenosi da je Sovjetska Rusija 1980-ih imala program putem kojeg su za vojne treninge korišteni dupini. Njihov oštar vid, snaga i odlična memorija, učinili su ih efektivnim sredstvom za podvodno otkrivanje oružja.


Program je zatvoren 1990-ih godina, a 2017. je „TV Zvezda“ (televizijska postaja u vlasništvu Ministarstva obrane) otkrila da ruska vojska trenira beluga kitove, tuljane i dupine za vojne svrhe u polarnim vodama.


Protekle je tri godine ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno otvorio tri bivše sovjetske vojne baze uz arktičku obalu.


Posljednja istraživanja i treninge odradilo je Institut za istraživanja morske biologije na sjeveru Rusije, na zapovijed vojske. Istraživanje je bilo potrebno da bi se saznalo mogu li kitovi biti korišteni da „čuvaju ulaze u pomorske baze, pomažu roniocima, te ako je potrebno – ubiju strance koji uđu na njihov teritorij“, piše Guardian.


U međuvremenu, dupini i tuljani su trenirani da nose različite alate za ronioce i otkriju torpeda, mine, te oružja u dubinama do 120 metara.


Javni dokumenti vlade pokazuju da je Ministarstvo obrane kupilo pet dupina starih od tri do pet godina, tijekom 2016. godine.


Tijekom istraživanja u Murmansku, morski biolozi su zaključili da su dupini i tuljani praktičniji za treninge u arktičkoj klimi, od beluga kitova.


Kitovi su preosjetljivi na hladnoću i nemaju „visoki profesionalizam“ kakav je opažen kod tuljana, koji imaju sposobnost boljeg pamćenja usmenih naredbi.