Potpora donjeg doma

Renzi dobio zeleno svjetlo za zakon o civilnom partnerstvu istospolnih partnera

Hina

Reuters

Reuters

Talijanskom premijeru Matteu Renziju zastupnici donjeg doma parlamenta izglasali su povjerenje i time otvorili put za konačno prihvaćanje povijesnog zakona o civilnom partnerstvu istospolnih partnera, koje se očekuje u srijedu navečer



RIM Talijanskom premijeru Matteu Renziju zastupnici donjeg doma parlamenta izglasali su povjerenje i time otvorili put za konačno prihvaćanje povijesnog zakona o civilnom partnerstvu istospolnih partnera, koje se očekuje u srijedu navečer.


Tekst je dobio zeleno svjetlo 369 zastupnika prema 193 protiv i dva suzdržana čime su odbačeni svi amandmani na Renzijev prijedlog, prenosi agencija dpa.


U veljači je tekst odobrio i gornji dom, Senat, a formalno i konačno trebaju ga prihvatiti zastupnici nizom glasanja u srijedu navečer čime on postaje zakon.


Da mu nije bilo izglasano povjerenje Renzi bi zbog zakona o civilnom partnerstvu morao odstupiti, što je ipak malo vjerojatno jer ima uvjerljivu većinu u parlamentu, piše Reuetrs.Renzijevim prijedlogom zakona o civilnom partnerstvu uspostavlja se status za partnere – heteroseksualne i istospolne – i stvara se za istospolne partnere civilno partnerstvo nazvano »specifična društvena zajednica«, piše agencija AFP.

Ta zajednica predviđa, između ostalog, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, pravo na posjete u bolnicama, mogućnost uzimanja prezimena partnera te prava nasljeđivanja, stanovanja i mirovine slična onima kakve imaju bračni partneri.


»Danas je za mnoge dan za slavlje«, napisao je Renzi na Facebooku i dodao »Ispisujemo važnu stranicu za Italiju kakvu želimo« te dodao da »nova kašnjenja nisu moguća nakon godina neuspjelih pokušaja«.


Italija je bila posljednja od velikih zemalja zapadne Europe koja nije imala zakon o civilnom partnerstvu, kojemu se protive konzervativne oporbene stranke i Katolička crkva.


Na veliku žalost udruga za zaštitu prava istospolnih osoba koje smatraju da je današnji dan za njih »čaša napola prazna«, premijer Renzi je morao popustiti pred svojim partnerima desnog centra u veljači i povući mogućnost posvajanja izvanbračne djece partnera u istospolnoj zajednici kao i vrlo simboličnu prisegu na vjernost.