Ususret glasovanju o ustavnim promjenama

Renzi: Otići ću ako “ne” prevagne na referendumu

Hina

Reuters

Reuters

»Ako se građani odluče za 'ne', neću biti onaj koji će se sa strankama dogovoriti o formiranju tehničke vlade sa samo jednim ciljem«, onim reformiranja izbornog zakona prije mogućih prijevremenih izbora, rekao je za radio RTL



RIM Talijanski premijer Matteo Renzi rekao je u četvrtak da neće voditi tehničku vladu čija bi zadaća bila pripremiti prijevremene izbore ako »ne« prevagne na ustavnom referendumu sljedećeg mjeseca.


»Nisam onaj koji želi moć samo radi moći. Ovdje sam samo ako mogu mijenjati stvari«, kazao je.


»Ako se građani odluče za ‘ne’, neću biti onaj koji će se sa strankama dogovoriti o formiranju tehničke vlade sa samo jednim ciljem«, onim reformiranja izbornog zakona prije mogućih prijevremenih izbora, rekao je za radio RTL.




Italija 4. prosinca održava referendum o predloženim ustavnim promjenama koje se smatraju najvažnijim u toj zemlji od Drugog svjetskog rata. Cilj im je povećati političku stabilnost u zemlji koja je od 1945. imala 60 vlada, pojednostavljivanjem izbornog sustava.


Međutim, referendum se pretvorio u glasovanje o povjerenju Renziju.


Istraživanje javnog mišljenja objavljeno u četvrtak pokazalo je da će 34 posto Talijana na referendumu reći »ne« promjenama a 29 posto »da«, uz veliki broj od njih 37 posto koji su još neodlučni.