Međunarodna kriminalistička skupina

Razotkrivena najveća operacija šverca droge ikada u Velikoj Britaniji. Posao je vrijedio milijarde

Hina

Foto: https://www.nationalcrimeagency.gov.uk

Foto: https://www.nationalcrimeagency.gov.uk



Trinaest muškaraca uhićeno je u utorak u Velikoj Britaniji u sklopu istrage o najvećoj trgovini drogom ikada otkrivenoj u toj zemlji, objavila je britanska Agencija za borbu protiv organiziranog kriminala (NCA).


Ti muškarci stari između 24 i 59 godina osumnjičeni su za pripadnost britanskom ogranku međunarodne kriminalističke skupine. Oni su prokrijumčarili iz Nizozemske više od 50 tona heroina, kokaina i marihuane vrijedne više milijarda funta koristeći fiktivne nizozemske i britanske tvrtke, precizira NCA u priopćenju.


Obim te trgovine droge je utvrđen nakon presretanja u rujnu 2018. triju tereta od 351 kg kokaina, 92 kg heroina, 250 marihuane i 1850 tona hašiša ukupne vrijednosti 38 milijuna funti (42,3 milijuna eura) u preprodaji.


NCA drži da je više puta droga bila unijeta u Veliku Britaniju između veljače 2017. i listopada 2018. skrivena među povrćem i sokovima na teretnim brodovima do britanskih luka.»Vjerujemo da su ti muškarci bili upleteni u najveću ikada otkrivenu operaciju … u Veliku Britaniju unijeli tone smrtonosne droge podijeljene kriminalističkim skupinama diljem zemlje«, komentirala je Jayne Lloyd, regionalna istražiteljica u NCA.

»U suradnji s nizozemskom policijom vjerujemo da smo razotkrili putanje opskrbe«, dodala je.


U sklopu te istrage u travnju su uhićena četiri muškarca i dvije žene u Nizozemskoj na temelju europskih uhidbenih naloga. Oni čekaju izručenje u Veliku Britaniju.