Tony Hall

Ravnatelj BBC-ja povlači se usred rasprave o financiranju

Hina

Tony Hall / REUTERS

Tony Hall / REUTERS

»U doba lažnih vijesti mi smo i dalje zlatni standard nepristranosti i istine«, rekao je Hall.



Ravnatelj BBC-ja najavio je u ponedjeljak da se na ljeto povlači s čelnog mjesta i da je toj britanskoj nacionalnoj medijskoj kući, koja se bori da zadrži financiranje javnim novcem, potreban novi lider.


U 2022. godini očekuje se revizija rada i financiranja BBC-a koje je osigurano do 2027., rekao je Tony Hall, generalni direktor.


»Potrebno je da jedna osoba vodi BBC kroz obje faze«, rekao je Hall.




Kritike BBC-jevih programa i izvještavanja zaoštrile su se od referenduma iz 2016. na kojem je Velika Britanija glasala za izlazak iz Europske unije.


U raspravi o brexitu političari obiju strana optuživali su BBC za pristranost prije prijevremenih izbora u prosincu.


Vrijednosti koje BBC zagovara »nikada dosad nisu bile toliko važne društvu u kojem živimo«, rekao je 68-godišnji Hall.


»S obzirom na to da naša zemlja ulazi u novu eru, ona treba BBC koji će biti snažan, prvak u kreativnosti nacije u domovini i inozemstvu i koji će joj pomoći da održi Ujedinjenu Kraljevinu na okupu«, rekao je.


»U doba lažnih vijesti mi smo i dalje zlatni standard nepristranosti i istine«, rekao je Hall.


Zastupnici konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona optužili su javnu medijsku kuću da zastupa stajališta ljevice i da loše troši javni novac kojim se financira putem pristojbi.


Britanski audiovizualni regulator Ofcom u listopadu je upozorio BBC da mora »učiniti više« kako bi pridobio mladu publiku, jer u protivnom izgubit će »generaciju« potencijalnih pretplatnika (154,50 funta godišnje, odnosno 178 eura) a što je glavni izvor prihoda.


No Ofcom je također ocijenio da BBC ponekad predstavlja »sitnu bijelu buržoaziju« i centar Londona, piše agencija AFP.


Dodaje da se premijer Boris Johnson zauzeo za smanjenje pretplate i manje kazne onima koji je ne plaćaju, čime dovodi u pitanje financiranje medijske kuće koja zapošljava 2000 novinara.


No BBC se bori i s nezadovoljstvom unutar same kuće. Nekoliko voditeljica tužilo je tvrtku jer primaju manje plaće nego njihove muške kolege koji rade isti posao.