Odvjetnik haškog optuženika otkriva

Ratko Mladić liječen od raka u beogradskoj bolnici 2009.

Slavka Aničić

Kako javlja Reuters, Ratko Mladić nije mogao podnijeti bol uzrokovanu bubrežnim kamencima te je 2006. jednog svog suradnika zamolio da mu oduzme život



Haški optuženik Ratko Mladić liječio se od raka pred dvije godine dok je bio bjegunac, ispričao je u četvrtak njegov odvjetnik Miloš Šaljić te prenio BBC.


Šaljić je pokazao dokumente koji navodno pokazuju da je Mladić bolovao od Ne-Hodgkinova limfoma te je liječen u beogradskoj bolnici 2009. godine.


Odvjetnik je nadodao da je Mladić tada podvrgnut kirurškom zahvatu te kemoterapiji.




No izgleda da su imena liječnika koji su ga liječili izbrisana.


Međutim autentičnost dokumenta ne može se provjeriti, piše BBC.


Glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić odbila je komentirati tvrdnju da je optuženik Ratko Mladić bolovao od raka.


Prije Mladićeva izručenja, Šaljić je srbijanskim medijima rekao da je optuženik pretrpio tri moždana i dva srčana udara, da je prebolestan da bi bio izručen Haagu te da neće doživjeti kraj suđenja.


Međutim, srbijanski liječnici koji su ga pregledali prošlog tjedna ocijenili su da je optuženik u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da bi bio izručen.


Kako javlja Reuters, Ratko Mladić koji je nekada naređivao masovna ubojstva, u nekim fazama svog skrivanja pred pravdom nije mogao podnijeti bol uzrokovanu bubrežnim kamencima te nije htio više živjeti.


Navodno je iz tog razloga 2006. jednome od svojih suradnika naredio da mu oduzme život.


Ratko Mladić bi se trebao pojaviti pred Haškim sudom u petak.