Rat u Libiji mogao bi pokrenuti novi val izbjeglica. Fajez al-Saraj tvrdi – 800 tisuća ljudi

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Suočeni smo s agresivnim ratom koji bi mogao proširiti svoje zlo po Mediteranu. Italija i Europa moraju biti ujedinjene i oštre u zaustavljanju rata Kalifa Haftara, čovjeka koji je izdao Libiju i međunarodnu zajednicu", dodao je i naglasio da će "uništenje zahvatiti i susjedne zemlje".



RIM – Rat u Libiji bi mogao natjerati više od 800.000 migranata da krenu prema europskim obalama, upozorio je u ponedjeljak šef vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al-Saraj u razgovoru s dva talijanska lista.


“Neće biti samo 800.000 migranata spremno krenuti. I Libijci će bježati od rata. Na jugu Libije ponovo su se aktivirali teroristi organizacije Islamske države (IS)”, rekao je za dnevni list La Republicca.


Podsjetimo, Libija je i odredište i tranzitna zemlja afričkim migrantima, koji se pokušavaju domoći europskih obala.  




“Suočeni smo s agresivnim ratom koji bi mogao proširiti svoje zlo po Mediteranu. Italija i Europa moraju biti ujedinjene i oštre u zaustavljanju rata Kalifa Haftara, čovjeka koji je izdao Libiju i međunarodnu zajednicu”, dodao je i naglasio da će “uništenje zahvatiti i susjedne zemlje”.


Europski ured za azil (Easo) objavio je u ponedjeljak da je politička kriza u Caracasu izazvala porast od 50 posto broja zahtjeva za azilom koje su podnijeli Venezuelci u Europi u veljači. Oni su prv puta pretekli Afganistance među vodećom trojkom.


Iza Sirijaca, Venezuelci su najbrojniji (blizu 4000) u traženju međunarodne zaštite u europskim zemljama (EU, Švicarska i Norveška), precizira se u priopćenju organizacije u La Valletti.


“Nikada ranije nije ih tako puno predalo molbe u jednom mjesecu”, otkriva Easo.