Španjolski premijer

Rajoy traži od buduće katalonske vlade poštivanje španjolskog ustava

Hina

Reuters

Reuters



Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji bi pobjedniku izbora u Kataloniji trebao dati mandat za sastavljanje regionalne vlade, rekao je u petak kako buduća katalonska vlada mora poštivati ustav Španjolske te je odbio reći hoće li se sastati s katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom.


Na izvanrednim katalonskim izborima u četvrtak stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 70 od 135 mjesta u parlamentu što bi im u slučaju stvaranja koalicije bilo dovoljno za formiranje vlade.


»Moram sjesti za stol s pobjednikom izbora, s Ines Arrimadas«, rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu upitan hoće li razgovarati s Puigdemontom. Stranka centra Građani, koja brani jedinstvo Španjolske, pobijedila je na izborima pod vodstvom Arrimadas osvojivši 37 zastupničkih mjesta no neće imati dovoljnu podršku za formiranje vlade.




Puigdemontova formacija Zajedno za Kataloniju druga je s 34 mjesta ali ju podržavaju preostale dvije stranke za nezavisnost čime bi premašila potrebnih 68 zastupnika potrebih za stvaranje vlade.


Puigdemont je ranije tijekom dana pozvao Rajoya na dijalog. »U najmanju ruku moraju nas saslušati jer smo osvojili to pravo. Došao je trenutak za dijalog, za odabir politike, jer je Rajoyev recept propao«, istaknuo je Puigdemont koji se nalazi u Belgiji.


No Puigdemontu, smijenjenom predsjedniku katalonske vlade, prijeti uhićenje povratkom u Španjolsku pod optužbom za pobunu protiv države. On se nije bio pojavio na saslušanju na madridskom sudu.


»Mi političari smo također pod zakonom, ovisi što će sudovi reći«, rekao je Rajoy. Ne skupi li Arrimadas većinu u parlamentu, što je sasvim izgledno, formacija Zajedno za Kataloniju ponudit će svog člana kojem bi Rajoy trebao dati mandat za sastavljanje vlade.


»Morat ću razgovarati s osobom koja će preuzeti funkciju za sastavljanje vlade. No nova vlada Katalonije morat će poštivati zakon«, istaknuo je Rajoy. Nakon što je regionalna vlada izabrana 2015. organizirala referendum protivan španjolskom ustavu pa na temelju rezultata u parlamentu izglasala nezavisnost Katalonije, španjolska vlada je sazala izvanredne izbore održane u četvrtak.


»Normalno i mirno su održani. Bez incidenata. Visok izlazak odgovor je na situaciju i izazove u Kataloniji«, rekao je Rajoy. Napomenuo je kako je članak 155. ustava kojim su protekla dva mjeseca španjolska ministarstva upravljala katalonskom administracijom proveden bez problema.


»Sve se od tada dobro odvijalo«, istaknuo je.


»Nova vlada, kakva god da bude, morat će se podvrći zakonu. Bez toga neće biti moguća sigurnost građana niti povratak kompanija koje su otišle. Vjerujem da će se otvoriti etapa dijaloga a ne sukoba. Španjolska vlada nudi dijalog u skopu zakonskog okvira kojim bi se riješili problemi Katalonaca«, zaključio je Rajoy.