Protuzračna obrana

RUSKI ARSENAL ZA AMERIČKE RAKETE: Sirija pokazala oružje kojim je navodno rušila Tomahawke

P. N.

foto: screenshot youtube

foto: screenshot youtube

U okršaju se, tvrdi sirijska vojska, naročito istaknuo hibridni topovsko-raketni sustav 96K6 “Pancir-S1”. Službene statistike ruskog ministarstva obrane tvrde da je ovaj sustav imao 92 posto uspjeha u presretanju krstarećih raketa (BGM-109 “Tomahawk“, SCALP, AGM-158 JASSM-ER, Storm Shadow).



Sirijska državna televizija objavila je prilog o oružju kojim je sirijska vojska lojalna predsjedniku Assadu navodno oborila više krstarećih raketa koje je na sirijske ciljeve ispalila koalicija Amerikanaca, Britanaca i Francuza. Predstavljeni su, naime, raketni protuzračni sustavi ruske, odnosno sovjetske proizvodnje, a sirijska vojska tvrdi da je s njima postigla “rekordnu učinkovitost” u srazu s najmodernijim krstarećim raketama.


U okršaju se, tvrdi sirijska vojska, naročito istaknuo hibridni topovsko-raketni sustav 96K6 “Pancir-S1”. Službene statistike ruskog ministarstva obrane tvrde da je ovaj sustav imao 92 posto uspjeha u presretanju krstarećih raketa (BGM-109 “Tomahawk“, SCALP, AGM-158 JASSM-ER, Storm Shadow). U svom arsenalu sirijska vojska posjeduje osam baterija ovog sustava s oko 40 lansirnih jedinica.


Jedna od lansirnih jedinica vidi se na video snimci koju je objavila sirijska televizija. Snimka prikazuje osam praznih kontejnera iz kojih su lansirane rakete.





Također, sirijska vojska pohvalila se i raketnim sustavom 9K317 “Buk-M2E”, za kojeg tvrde da je bio najučinkovitiji pri obaranju napadačkih raketa. Premna tvrdnjama sirijske vojske, ovim sustavom oborene su čak 24 rakete ispaljene na Siriju 14. travnja.


Ovaj sustav, Buk-M2E, modificirana je verzija sustava Buk-M2, a služi za presretanje ciljeva na kratkim i srednjim udaljenostima. Osim borbenih aviona, Buk je navodno sposoban rušiti krstareće rakete.



Na snimci je prikazan i sustav KAM 9S846 “Strelec”. Radi se o nekoliko uvezanih raketnih lansera kratkog dometa, a pogodan je za montiranje na pokretne platforme.


Sirijska vojska tvrdi da posjeduje protuzračnu obranu kakvu ne posjeduje gotovo niti jedna država Bliskog istoka.