Novi kodeks

Putni troškovi EU “ministara” objavljivat će se svaka dva mjeseca. Zašto se Zagreb ne ugleda na Bruxelles?

Irena Frlan Gašparović

U novom kodeksu, koji se odmah počeo primjenjivati, predviđeno je da se objavljuju troškovi svih putovanja za svakog povjerenika zasebno, osim u slučaju kada bi objava tih informacija naštetila zaštiti javnih interesa u pogledu sigurnosti, obrane, vojnih pitanja, međunarodnih odnosa i slično.



ZAGREB Hrvatski porezni obveznici konačno će biti redovito informirani o tome koliko na putovanja troše dužnosnici koje plaćaju – ali ne oni u Zagrebu, nego u Bruxellesu. Europska komisija je donijela novi kodeks ponašanja za svoje članove kojim se predviđa objavljivanje detalja o troškovima putovanja svih povjerenika svaka dva mjeseca.


»Povjerenici su najbolji ambasadori Europske unije u svim državama članicama i u cijelome svijetu i upravo zbog toga ih predsjednik Juncker potiče na putovanja. Njihova putovanja, međutim, moraju biti što ekonomičnija. Informacije o troškovima putovanja povjerenika objavljivat će se svaka dva mjeseca. Prva objava planirana je za kraj veljače 2018.«, izvijestila je Komisija.


U novom kodeksu, koji se odmah počeo primjenjivati, predviđeno je da se objavljuju troškovi svih putovanja za svakog povjerenika zasebno, osim u slučaju kada bi objava tih informacija naštetila zaštiti javnih interesa u pogledu sigurnosti, obrane, vojnih pitanja, međunarodnih odnosa i slično.




Nova pravila, najavljena još u rujnu prošle godine, rezultat su pritiska nevladinih udruga koje se zalažu za transparentnost rada institucija, prije svega španjolske organizacije Access Info. Ta je udruga tri godine pokušavala saznati koliki su putni troškovi članova Europske komisije. U kolovozu prošle godine konačno su uspjeli u svojim nastojanjima, pa je Komisija objavila informacije o putnim troškovima za prva dva mjeseca 2016. godine. Tako se doznalo da je u tom razdoblju potrošeno nešto manje od pola milijuna eura za 261 službeno putovanje.


Najveću pozornost izazvao je račun predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera od čak 27 tisuća eura za dvodnevno putovanje u Rim u veljači 2016. godine. Naknadno je pojašnjeno da je to bio račun za izaslanstvo u kojem je, uz Junckera, bilo još osmero ljudi. To što su koristili čarter let u Komisiji su pravdali činjenicom da nije bilo raspoloživog komercijalnog leta koji bi odgovarao dnevnom redu izaslanstva.


U rujnu prošle godine ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku i udruga GONG pokrenuli su i u Hrvatskoj kampanju kako bi se doznali troškovi službenih putovanja ministara i ministrica u posljednja tri mandata vlade. Tada su pozvali građane da pošalju Vladi, odnosno ministarstvima zahtjeve za pristup informacijama. »Odaziv građana je bio odličan, a i tijela su doista odgovarala na zahtjeve, iako su u nekim slučajevima trebali i dodatni upiti, da se dobiju precizniji odgovori«, kaže Jelena Berković iz GONG-a.


No, u Hrvatskoj je, ističe, »i dalje izazov to što građani moraju tražiti te informacije«, umjesto da se one proaktivno objavljuju. Nova pravila Komisije, smatra Jelena Berković, primjer su dobre prakse na koji bi se trebala ugledati i Hrvatska.


Novim kodeksom ponašanja za europske povjerenike produženo je i tzv. razdoblje mirovanja sa sadašnjih 18 mjeseci na dvije godine, odnosno tri godine za predsjednika Komisije. Tijekom razdoblja mirovanja bivši članovi Komisije trebaju obavijestiti Komisiju prije nego što počnu raditi na novom radnom mjestu.