Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Ruski predsjednik

Putin zahvalio Trumpu na američkoj pomoći u sprječavanju napada u Rusiji

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2017. u 19:22 2017-12-17T19:22:06+01:00

 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru zahvalio američkom kolegi Donaldu Trumpu na »obavještajnim podatcima koje je CIA prenijela« Rusiji i koji su omogućili da se spriječi napad u Sankt Peterburgu, priopćio je Kremlj u nedjelju.
Vladimir Putin je »zahvalio američkom kolegi na obavještajnim podatcima koje je prenijela CIA« i koji su omogućili da se »uđe u trag, otkrije i uhvati teroristička skupina koja je pripremala« napade u drugom po veličini ruskom gradu, navodi se u priopćenju Kremlja.

»Informacije koje je dobila CIA pokazale su se dovoljne za otkrivanje, potragu i uhićenje kriminalaca«, dodaje Kremlj.
Teroristi su, navodi se u priopćenju, planirali »eksplozije u katedrali Kazanjske Bogorodice i na drugim posjećenim mjestima u gradu«.
Ruska obavještajna služba (FSB) priopćila je u petak da je razbila ćeliju džihadističke skupine Islamske države (IS) koja se pripremala da počini napade 16. prosinca u Sankt Peterburgu. U srijedu i u četvrtak uhićeno je sedam osoba.

Kako navodi FSB, koji dodaje da je zaplijenio »veliku količinu eksploziva (...), automatskog oružja i streljiva«, ta je skupina planirala »samoubojički napad« te »ubojstva i eksplozije na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi«.
Putin je u tom razgovoru zamolio Trumpa da »prenese zahvalnost ravnatelju CIA-e i operativnom osoblju američke obavještajne službe«.
Ruski predsjednik je dodao da će »ruske specijalne službe, budu li imale informacije o terorističkoj prijetnji u vezi sa Sjedinjenim Državama i s njihovim građanima, odmah ih prenijeti svojim američkim kolegama«.

Rusija je ove godine bila na udaru nekoliko napada, pa tako i napada koji se u travnju dogodio u sanktpeterburškoj podzemnoj željeznici i u kojemu je poginulo 14 osoba.
Ruske obavještajne službe su zabrinute zbog povratka džihadista koji su se borili u Siriji, gdje je IS izgubio svoje položaje zahvaljujući vojnoj pomoći koju je Rusija pružila režimu u Damasku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.