Razgovor o globalnim problemima

Putin predlaže samit čelnika Rusije, Francuske, Kine, SAD-a i Velike Britanije

Hina

REUTERS

REUTERS

Putin, koji je to rekao tijekom puta u Izrael, naveo je da je Moskva spremna za »ozbiljne razgovore» sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, da postoji puno tema razgovora i da bi se sastanak mogao održati bilo gdje u svijetu



Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je održavanje sastanka na vrhu čelnika Rusije, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske i Velike Britanije 2020. kako bi se razgovaralo o sukobu u Libiji i drugim globalnim problemima.


Putin, koji je to rekao tijekom puta u Izrael, naveo je da je Moskva spremna za »ozbiljne razgovore» sa stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, da postoji puno tema razgovora i da bi se sastanak mogao održati bilo gdje u svijetu.


»U bilo kojoj zemlji, u bilo kojem dijelu svijeta koji odgovara kolegama. Rusija je sprema za tu vrstu ozbiljnih razgovora«, rekao je.




»Pred nama je puno zadataka. O jednom od njih smo razgovarali nedavno u Berlinu. To je Libija. Moramo se vratiti na to pitanje u Vijeću sigurnosti i usvojiti odgovarajuću rezoluciju«, dodao je.


Putin je u četvrtak u Izraelu prigodom 75. obljetnice oslobađanja Auschwitza. Rekao je da bi održavanje takvog sastanka na vrhu bio važan simboličan korak uoči 75. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.


»O tome sam razgovarao s nekoliko kolega i primijetio sam pozitivnu reakciju na održavanje sastanka stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda«, zaključio je.