Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Strateška enklava

Putin otvorio plinski terminal za Kalinjingrad koji zaobilazi EU i NATO

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 19:37 2019-01-08T19:37:52+01:00

 Rusija je otvorila plinski terminal u svojoj strateški bitnoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu u utorak, kako bi zaobišla transport kroz Litvu, članicu Europske unije i NATO saveza.

U prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant Gazprom.
Tanker Maršal Vasilevsky opskrbljivat će Kalinjingrad ukapljenim plinom koji će se zatim na terminalu preraditi i preusmjeravati u kalinjingradski plinovod pomoću pontona u Baltičkom moru, pet kilometara od obale.
Do danas to je područje opskrbljivao plinovod koji je išao kroz Bjelorusiju i Litvu.

Plinovodi su naravno ekonomičniji primjer transporta plina, rekao je Putin u utorak. Ali »za kalinjingradsku regiju specifično, to je više kao rezervni plan opskrbe plinom, a koji značajno smanjuje, i točnije, uklanja sve rizike tranzita«, rekao je Putin za TASS.
Gazprom je također naglasio kako će ovaj terminal godišnje moći dostaviti u regiju Kalinjingrada oko 3,7 milijardi kubičnih metara prirodnog plina te da će u budućnosti moći povećati svoje kapacitete.
Susjedne baltičke države, poput Poljske i Litve, izgradile su postrojenja za dostavu LNG-a plina, koja su neovisna o plinu u ruskim plinovodima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.