Predsjednik Rucije

Putin očekuje novi »lažni« napad kemijskim oružjem i odgovor Amerikanaca

Hina

Vladimir Putin, Foto: REUTERS

Vladimir Putin, Foto: REUTERS

Posjedujemo informacije da se priprema slična provokacija... u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska gdje se planira podmetanje slične supstance i optuživanje sirijskih vlasti za upotrebu kemijskog oružja«, naglasio je Putin



MOSKVA Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak kako Rusija posjeduje informacije da Sjedinjene Države planiraju novi raketni napad na Siriju, te da tamo postoje i planovi o novim »lažnim« napadima kemijskim oružjem.


Putin je govorio u Moskvi nekoliko sati prije dolaska američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koji će razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova, te nekoliko dana nakon što je američki napad na sirijsku vojnu zračnu luku proglasio ilegalnim.


Ruski je predsjednik na zajedničkoj konferenciji za medije s talijanskim predsjednikom Segiom Mattarellom, koji je u službenom posjetu Moskvi, istaknuo kako očekuje nove američke zračne napade.




»Posjedujemo informacije da se priprema slična provokacija… u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska gdje se planira podmetanje slične supstance i optuživanje sirijskih vlasti za upotrebu kemijskog oružja«, naglasio je Putin, ne otkrivši više detalja.


Rusija je saveznik sirijske vlade koju je branila od američkih optužbi o prošlotjednoj upotrebi nervnog plina u sirijskoj provinciji Idlib pri kojoj je poginulo nekoliko desetaka ljudi. Moskva smatra kako ne postoje dokazi za tu tvrdnju, a Putin je u utorak otkrio kako će Rusija tražiti hitnu istragu Organizacije za zabranu kemijskog oružja.


Tillerson je ranije u utorak rekao kako je Rusija u krivu što se svrstala uz sirijsku vladu, a ruski je čelnik na to odgovorio da će Moskva tolerirati kritike zapadnih država oko njihove uloge u Siriji, ali da se nada da će se ti stavovi s vremenom ublažiti.


Putinov glasnogovornik kazao je kako se ne planira susret između Putina i Tillersona u srijedu, no ruski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, tvrde da će do njega doći.