Iznenadna odluka

Putin neplanirano primio Rexa Tillersona

Hina

REUTERS

REUTERS

Kremlj je u ponedjeljak objavio da nije predviđen sastanak Tillersona i Putina, a mediji su izvještavali da bi razlog tomu mogle bi biti napetosti izazvane američkim raketnim napadom na sirijsku zračnu bazu prošli tjedan



Ruski predsjedniK Vladimir Putin primio je u srijedu u Kremlju američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva u Moskvi, a taj sastanak, prema ranijem priopćenju Kremlja nije bio planiran.


»Oni su se sastali«, rekla je ta glasnogovornica novinarima.


Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov također je potvrdio da je predsjednik države primio u Kremlju američkog državnog tajnika i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Taj susret, koji nije bio na programu posjeta američkog dužnosnika, događa se nakon nekoliko sati pregovora šefova diplomacija dviju sila.




Kremlj je u ponedjeljak objavio da nije predviđen sastanak Tillersona i Putina, a mediji su izvještavali da bi razlog tomu mogle bi biti napetosti izazvane američkim raketnim napadom na sirijsku zračnu bazu prošli tjedan.


John Kerry, Tillersonov prethodnik na dužnosti, često se sastajao s Putinom i ruskim ministrom vanjskih poslova tijekom svojih posjeta Moskvi, a Putin je nekoliko puta primio upravo Tillersona dok je vodio Exxon Mobil.


Putin je čak osobno odlikovao Tillersona Ordenom prijateljstva – državnom nagradom Ruske Federacije, 2013. godine i očekivalo se da će se bivši naftaš sastati s Putinom za svog prvog posjeta Rusiji otkako je preuzeo dužnost državnog tajnika.


Sjedinjene Države u petak su ispalile nekoliko desetaka krstarećih raketa na sirijsku zračnu vojnu bazu za koju tvrde da su iz nje početi napadi kemijskim oružjem prošli tjedan. Tim je činom eskalirala uloga SAD-a u Siriji, a kritizirali su ga saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada poput Rusije i Irana.


Washington želi ispitati odgovornost Rusije za kemijski napad koji pripisuje vojsci sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije u utorak kako Rusija posjeduje informacije da Sjedinjene Države planiraju novi raketni napad na Siriju, te da ondje postoje i planovi o novim »lažnim« napadima kemijskim oružjem koji će poslužiti kao povod da se ukloni Asad.