Zatvoreni čelnik

Puidgemont uložio žalbu španjolskome Vrhovnom sudu, prijeti mu 30 godina zatvora

Hina

Reuters

Reuters



Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, trenutno zatvoren u Njemačkoj, uložio je žalbu španjolskom Vrhovnom sudu i zatražio odbacivanje optužbi za pobunu i zlouporabu javnih fondova koje su podignute protiv njega zbog prošlogodišnjeg referenduma o neovisnosti.


U žalbi na 85 stranica koju su španjolski mediji prenijeli u ponedjeljak, Puigdemont je zanijekao oba kaznena djela te tvrdi da nije bilo nasilja 1. listopada na dan referenduma, što je preduvjet optužbe za pobunu.


Žalba, koju je sastavio Puigdemontov odvjetnik Jaume Cuevillas, uložena je i u ime dvoje katalonskih ministara Clare Ponsati i Lluisa Puiga, koji su također napustili Španjolsku nakon referenduma.




Navodi se da, iako su »neki građani možda išli dalje od pasivna otpora«, to su bile »izolirane« epizode pa su samo oni građani koji su bili upleteni odgovorni za svoje postupke.


Također se tvrdi da je bilo nekoliko kršenja procedure u slučaju protiv troje političara, uključujući i činjenicu da im nije bila dopuštena obrana dok nije protiv njih podignuta optužnica 23. ožujka.


Puigdemont je prije više od tjedan dana zatvoren u Njemačkoj, dok se iz Finske vraćao u Belgiju, gdje je živio u egzilu, nakon što je španjolski sudac za njega izdao europski uhidbeni nalog.


Ponsati, bivša ministrica obrazovanja, predala se policiji u Edinburghu prošli tjedan.


Budu li osuđeni za pobunu, prijeti im kazna od 30 godina u zatvoru.