Komercijalni let

Prvi zrakoplov poletio između SAD-a i Havane tri dana nakon Castrove smrti

Hina

Reuters

Reuters

Dva sata kasnije zrakoplov Jet BIue je poletio iz New Yorka u kubansku prijestolnicu. Od ljeta je nekoliko kompanija počelo redovno povezivati Sjedinjene Države s raznim kubanskim gradovima, ali do sada ne i s Havanom



MIAMI Zrakoplov prvog redovnog komercijalnog leta između Sjedinjenih Država i Havane u više od 50 godina poletio je u ponedjeljak iz Miamija, tri dana nakon smrti Fidela Castra, protivnika »američkog imperijalizma«, a ta dva događaja sasvim slučajno su se vremenski poklopila.


Zrakoplov American Airlinesa je poletio u 7,30 po lokalnom vremenu i u 8,45 sletio u međunarodnu luku u Havani.


Dva sata kasnije zrakoplov Jet BIue je poletio iz New Yorka u kubansku prijestolnicu. Od ljeta je nekoliko kompanija počelo redovno povezivati Sjedinjene Države s raznim kubanskim gradovima, ali do sada ne i s Havanom.




Kompanija Jet Blue je bila prva koja je nakon 1961. godine 31. kolovoza uz veliku pompu pokrenula redovne komercijalne letove između zračne luke Fort Lauderdale na Floridi i kubanskog grada Santa Clara.


American Airlines, koji je već letio do pet kubanskih gradova, dnevno će osiguravati 13 redovnih letova između Sjedinjenih Država i komunističkog otoka.


Od srijede će Miami, »prijestolnica« kubanskih iseljenika u Sjedinjenim Državama, biti četiri puta dnevno povezan s Havanom. Prije nepune dvije godine su Washington i kubanski režim pokrenuli proces približavanja.