Pokret za nezavisnost

Prvi rezultati izbora: Zagovornicima nezavisnosti Katalonije većina u parlamentu

Hina

Reuters

Reuters



 NOVO 22:50! Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske dobivaju u katalonskom parlamentu apsolutnu većinu na prijevremenim izborima održanima u četvrtak, prema privremenim rezultatima nakon 70 posto prebrojanih glasova. 


Separatističke stranke dobivaju 70 od 135 mjesta, prema prvim rezultatima, dok je za natpolovičnu većinu potrebno 68 zastupnika.Stranke za nezavisnost imale su 72 zastupnika u parlamentu od 2015. čime su prije dva mjeseca dovele tu sjeveroistočnu pokrajinu na rub nezavisnosti a Španjolsku u najveću političku krizu u posljednja četiri desetljeća. Stranka s najviše osvojenih mjesta je stranka centra Građani koja dobiva 35 mjesta. Slijede stranke za nezavisnost Zajedno za Kataloniju s 34 mjesta i Katalonska republikanska ljevica s 32 posto. Na četvrtom mjestu s 18 mjesta je lijevi centar PSE koji se protivi nezavisnosti.Većinu zagovornicima nezavisnosti zasad donose 4 zastupnika antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP) s kojima dolaze do natpolovične većine od 70 mjesta.

NOVO 21:10! Stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske na korak su od dobivanja većine zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu nakon izbora održanih u četvrtak, pokazuje anketa novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. 


Za natpolovičnu većinu u parlamentu potrebno je 68 od 135 zastupnika a tri stranke za nezavisnost koje su odvojeno izašle na izbore mogle bi ih imati između 67 i 71, pokazala je anketa provedena sat vremena prije nego su se u 20 sati zatvorila birališta u Kataloniji.Najviše glasova dobile su stranka centra Građani koja podupire jedinstvo Španjolske i Katalonska republikanska ljevica (ERC) koja zahtijeva odcjepljenje. Prva bi mogla imati od 34 do 37 zastupnika a druga od 34 do 36. Riječ je o telefonskoj anketi koju je u 19 sati na uzorku od 3.200 birača provela tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja GAD3 za La Vanguardiju. Izlaznih anketa na ovim izborima nema. Očekuje se neizvjestan rezultat pa je anketu potrebno uzeti s rezervom.Anketa pokazuje da je 84 posto birača izašlo na izbore što bi bio povijesno visok odaziv u toj sjeveroistočnoj španjolskoj pokrajini na obali Mediteranskog mora.Treća stranka po broju osvojenih glasova u anketi je koalicija Zajedno za Kataloniju čiji je član Carles Puigdemont, smijenjeni predsjednik katalonske vlade koji se nalazi u Belgiji. Ona bi mogla imati 28 ili 29 zastupnika.

Slijedi Socijalistička stranka Katalonije (PSE), podružnica španjolskog lijevog centra PSOE, a zatim stranka Catalunya en Comú-Podem koja je katalonska podružnica lijevog Podemosa. Antikapitalistički zagovornici nezavisnosti Kandidatura narodnog jedinstva CUP mogli bi imati 7 ili 8 zastupnika a španjolska vladajuća Narodna stranka od 3 do 5.




——————-


Oko 69,54 posto glasača Katalonije izašlo je u četvrtak do 18 sati na birališta u toj industrijski razvijenoj španjolskoj mediteranskoj pokrajini gdje se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori.


Odaziv je veći nego u isto vrijeme na zadnjim izborima 2015. kada je glasalo 63,12 posto birača, premda građani ovaj put glasuju na radni dan. Rezultati izbora koje je sazvala središnja španjolska vlada mogli bi odrediti budućnost pokreta za nezavisnost Katalonije. Političke stranke pobornice španjolskog jedinstva mobilizirale su građane no i zagovornici nezavisnosti masovno dolaze na birališta.


Prema anketama moglo bi do kraja dana izaći oko 80 posto birača što bi bio povijesno visok odaziv. Oko 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa pozvano je u 2.680 škola otvorenih za glasovanje. Škole se zatvaraju u 20 sati a prvi službeni rezultati očekuju se nekoliko sati kasnije.Španjolska vlada sazvala je izbore nakon što je 28. listopada raspustila katalonsku vladu, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost Katalonije. Od tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom dok su članovi bivše regionalne vlade optuženi za pobunu protiv Španjolske.