Christina Koch i Jessica Meir

Prvi izlazak dviju žena u svemir: Izašle iz ISS-a kako bi obavile popravak

Hina

Reuters

Reuters

Taj 100 posto ženski izlazak bio je planiran u ožujku, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina



WASHINGTON Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su petak izašle iz Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi obavile jedan popravak, što je u šest desetljeća povijesti istraživanja svemira prvi izlazak dviju žena u svemir.


Taj 100 posto ženski izlazak bio je planiran u ožujku, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina.


Izlazak u petak, koji je počeo u 13,48 po srednjoeuropskom vremenu, trebao bi trajati pet i pol sati, tijekom kojih one trebaju zamijeniti jedinicu za punjenje baterija iz 2000. koja se iz nepoznatih razloga pokvarila prošlog vikenda.


Jessica Meir / Reuters


Jessica Meir / Reuters





Iskusnija Christina Koch je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kabelom za postaju koja se kreće brzinom od 8 km u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad oceana.


“Idem”, zatim je rekla Jessica Meir, koja je u rujnu stigla na ISS, dok su unutar stanice ostali jedan Amerikanac, dvojica Rusa i jedan Talijan.


To je bio četvrti izlazak u svemir Christine Koch koja je od kontrole u Hustonu doznala da se u tom trenutku nalaze iznad Ryada.


Od 1998. i početka misije ISS-a u svemir je izvedeno 221 izlazak od kojih su u 43 sudjelovale žene astronauti. Svemir je dugo bio rezerviran za muškarce. U NASA-i su prvi astronauti bili vojni piloti, muškarci. Prva žena u svemiru je bila Ruskinja Valentine Terješkova 1963., a prva Amerikanka Sally Ride 1983. 


Christina Koch / Reuters


Christina Koch / Reuters